Velika Britanija zabranjuje plastične mikrogranule u kozmetičkim proizvodima

Plastične mikrogranule u pilinzima za tijelo, pastama za zube, proizvodima za ljepotu i drugim proizvodima koji se koriste u svakodnevnim kućanskim preparatima mogle bi se zabraniti do kraja iduće godine, najavila je Vlada Velike Britanije.

Smatra se da su mali komadi plastike koji se uobičajeno koriste u zubnim pastama i drugim kućanskim proizvodima štetni za okoliš. Aktivisti za zaštitu okoliša strahuju da se mikrogranule nakupljaju u oceanima čime potencijalno ulaze u hranidbeni lanac.

Konzultacije o tome kako će zabrana funkcionirati počinju kasnije ove godine, rekla je Environment Secretary, Andrea Leadsom.

Brojne kozmetičke kompanije napravile su dobrovoljni iskorak kako bi izbacile mikrogranule iz svojih proizvoda do 2020. godine. Treba imati na umu da proizvodi koji sadrže malene čestice plastike neće nužno na popisu sastojaka imati nešto što se naziva ‘mikrogranule’. Umjesto toga, na etiketama proizvoda tražite polietilen, polipropilen i polimetilmetakrilat – kemijska imena za plastiku. Najlon bi isto tako mogao biti naveden kao i kratice PET, PTFE i PMMA.

Postoji nekoliko web stranica koji izlistavaju proizvode koji uključuju i koji ne uključuju plastiku poput Beat the Microbead. Također, postoji i besplatna aplikacija gdje se mogu provjeriti proizvodi skeniranjem barkoda s kamerom vašeg pametnog telefona.

Mnogi kozmetički brandovi uključuju informacije na svojim web stranicama. Johnson & Johnson koji proizvodi pilinge za lice pod brandovima Neutrogena i Clean & Clear predali su se da mikročestice uklone iz svojih proizvoda do kraja 2017. godine.

Proctor and Gamble, vlasnici zubne paste Crest, Gillette-a i Olaya također su obećali prestati upotrebljavati mikročestice do iduće godine.

Prošlog mjeseca The House of Commons Environmental Audit Committee rekao je da Vlada treba napraviti korak prema zaštiti okoliša, čim prije moguće, a nakon što je otkriveno da samo jedno tuširanje gelom koji sadrži mikročestice može rezultirati da u ocean uđe 100.000 plastičnih čestica.

Leadsome je rekla: ‘Većina ljudi bila bi zaprepaštena da zna koliko piling za lice ili zubna pasta koju koriste može uzrokovati nepopravljivu štetu za okoliš, s milijardama neprobavljivih plastičnih dijelova koji truju morske organizme’.

‘Dodavanje plastike u proizvode, kao što su gel za lice ili piling za tijelo u cijelosti je nepotrebno kada se mogu koristiti bezopasne alternative’.

Profesor Richard Thompson, morski biolog sa Sveučilišta Plymouth pozdravio je odluku.

‘Svake godine više od 680 tona mikročestica koristi se samo u Velikoj Britaniji. To je znatno više od svih otpadaka koje pokupimo na našim plažama svake godine, stoga nije riječ o trivijalnoj količini’.

‘Što prije napravimo napredak kako bismo izbjegli nepotrebne emisije, jer meni samome nije jasno zbog čega se moramo čistiti trljajući kožu milijunima plastičnih čestica… Koja je društvena korist od toga?’, rekao je Thompson.

Povjerenstvo za okoliš ukazuje da bi mikroplastično zagađenje moglo biti štetnije za okoliš od velikih komada plastike jer obzirom na veličinu, mikročesticu lako može pojesti životinjska populacija koja na taj način potencijalno ulazi u hranidbeni lanac.

Kao primjer, navodi se da jedan tanjur od šest kamenica koji može sadržavati do 50 čestica plastike.

Više od 280 morskih vrsta jede mikroplastiku, a odbor je rekao kako je potrebno više istraživanja o plastičnom zagađenju jer postoji ogromna neizvjesnost oko ekološkog rizika. Odbor je dodao i da postoji ‘malo dokaza’ o potencijalnoj šteti na zdravlje ljudi, no da su daljnja istraživanja ‘jasno potrebna’.

Velika Britanija postala je prva zemlja, nakon SAD-a, koja je najavila zabranu mikrogranula u kozmetici, s globalnim pritiscima na akciju.

Europska Komisija također trenutno izrađuje prijedloge kako bi ih zabranila u kozmetici u EU, nakon poziva više zemalja članica.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.