Laserski pokazivači mogu nepovratno uzrokovati gubitak vida kod djece

Koriste li se na pogrešan način, laserski pokazivači mogu oštetiti mrežnicu oka te uzrokovati nepovratni gubitak vida, prema znanstvenicima koji su liječili četiri dječaka od ove ozlijede.

Liječnici, učitelji i roditelji trebaju biti svjesni da se ovo može dogoditi te bi trebali ograničiti korištenje ovih popularnih laserskih pokazivača, navode autori.

‘Ispočetka se mislilo da se ovo nikada i nikako ne može dogoditi’, rekao je glavni autor studije dr. David Almeida s VitreoRetinalne kirurgije, PA, u Minneapolisu, Minnesota.

‘No, imamo četiri slučaja stoga se ovo ponekad ipak događa, no još uvijek rijetko’.

Autori izvještavaju o dva dvanaestogodišnjaka, jednom devetogodišnjaku i jednom šesnaestogodišnjaku koji su stigli u medicinske centre sa gubitkom središnjeg vida i ‘slijepom točkom’ unutar nekoliko sati ili dana nakon gledanja ili igranja sa zelenim ili crvenim pokazivačem.

U jednom slučaju, dječak je gledao u odraz laserskog pokazivača u ogledalu. Dva su usmjerila lasere u sebe, a četvrti je s prijateljem igrao ‘laserski rat’.

Istraživači su u Pediatrics naveli da su tri dječaka imala potencijalno ireverzibilan gubitak vida, iako relativno blag. Vid četvrtog dječaka nastavljao se pogoršavati dva tjedna nakon ozlijede i u konačnici se smanjio na 20/40 najbolju korigiranu oštrinu vida na oba oka, što je na ili blizu granice za dobivanje vozačke dozvole u većini američkih država.

‘Dugoročni rezultati ovih pacijenata bit će prilično blagi gubitak vida’, rekao je Almeida.

Almeida savjetuje roditelje da budu oprezni o tome gdje kupuju laserske pokazivače jer neki trgovci ne navode ocjenu snage ili je navode na pogrešan način kao i to da ograniče upotrebu korištenja lasera za djecu ispod 14 godina.

Većina laserskih pokazivača za korisnike spadaju u razred II. ili razred III. A razine sigurnosti prema američkom Nacionalnom Institutu za standarde, s izlaznom snagom od 5 milivati ili manje. No, razredi 3B ili 4 mogu proizvesti do 500 milivati ili više i ti laseri mogu uzrokovati trenutnu opasnost za oko kada se gledaju direktno, napisali su Almeida i njegovi koautori.

Tkivo mrežnice u stražnjem dijelu oka dolazi do mozga i nema sposobnost regeneracije nakon gubitka tkiva.

‘Jedan pacijent razvio je krvarenje koje je zahtijevalo injekciju u oko, što može biti posebno neugodno za djecu’, rekao je Almeida.

Djeca mogu koristiti laserske pokazivače sve dok izbjegavaju neispravno korištenje, navode autori.

‘Nekontrolirano korištenje laserskih uređaja kod djece trebalo bi se obeshrabriti i postoji potreba za zakonodavstvom koje će ograničiti ove uređaje u pedijatrijskoj populaciji’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.