U.S. FDA dodaje novo upozorenje na opioidno sedativnu kombinaciju lijekova

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na kombinaciju opioidnih painkillersa i lijeka protiv kašlja s benzodiazepinom, zajednička klasa sedativa.

Agencija zahtijeva crne kutije upozorenja, najjače dostupne, da se dodaju na nekih 400 proizvoda upozoravajući istodobno liječnike i pacijente da kombinacija opioida i benzodiazepina može uzrokovati ekstremnu pospanost, usporeno disanje, komu i smrt.
Agencija je rekla da je potez dio velikog akcijskog plana da se smanji broj smrti uzrokovanih zloupotrebom opioidnih painkillersa.

‘Ništa manja prijetnja za javno zdravstvo nije nego kada vidite znatan porast predoziranja i smrti povezanih s dvije klase lijekova kada se uzimaju zajedno’, rekao je povjerenik FDA Robert Califf u priopćenju.

Opioidi uključuju oksikodon, hidrokodon, fentanil i morfij koji se prodaju pod brand imenima OxyContin, Percocet, Vicodin i Actiq.

Benzodiazepini uključuju lijekove poput alprazolama, clonazepama i lorazepama, koji se prodaju pod brand imenima Xanax, Klonopin i Ativan.

 

Izvor: Morning Standard

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.