Aplikacijom dosad otkriveno 350 staništa ambrozije

Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji Alergični, u zadnja dva mjeseca otkriveno je više od 350 staništa ambrozije, čije cvjetanje krajem kolovoza izaziva probleme kod svake desete osobe u Hrvatskoj.

Ambrozija je potkraj kolovoza u punom cvatu, a najviše su joj izloženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, Slavonije i Baranje. Zbog toga je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju u suradnji s hrvatskom farmaceutskom tvrtkom JGL razvilo mobilnu aplikaciju Alergični za mapiranje njezinih staništa i suzbijanje širenja.

Ujedno su iz Društva pozvali alergičare da se pridržavaju terapije i što manje izlaze u prirodu.

‘Planirajte izlaske iz kuće nakon kiše, kad je manja koncentracija peludi u zraku. Uzimajte svoj lijek  kako biste izbjegli kihanje, suzenje očiju i svrbež na licu, vlasištu i prsima. Klima uređaj u automobilu namjestite tako da u automobilu cirkulira unutarnji zrak. Lijek za alergiju može Vas čini pospanima i usporenima, zato nemojte voziti nakon uzimanja tog lijeka ili ga zamijenite za lijek novije generacije bez tih nuspojava. U slučaju ozbiljnijih poteškoća zbog ambrozije, bez ustručavanja se javite u svoju najbližu alergološku ambulantu’, savjetuje Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Građane se poziva i da nastave s mapiranjem staništa ambrozije kako bi se taj korov što brže iskorijenio.

Besplatna aplikacija dostupna je korisnicima pametnih telefona na Android i iOS platformama. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.