Pedijatri suočeni sa sve više roditelja koji ne žele cijepiti djecu

Sve više pedijatri nailaze na roditelje koji ne žele da se njihova djeca cijepe protiv zaraznih bolesti i jedna od vodećih medicinskih organizacija želi pomoći roditeljima da se riješe strahova i pitanja vezanih uz cijepljenje djece.

The American Academy of Pediatrics naišla je, u istraživanju svojih članova od 2006. godine, da je oko tri četvrtine članova Akademije naišlo na roditelje koji su odbili cijepiti svoju djecu. Taj je postotak narastao na gotovo 90 % liječnika u 2013.

‘Stavovi roditelja prema cjepivima mijenjaju se s vremenom’, rekla je dr. Kathryn Edwards, glavna autorica izjave objavljene u ponedjeljak u Pediatrics.

‘Cjepiva su često žrtve njihovog vlastitog uspjeha obzirom da – kako je planirano – preveniraju da bolesti zaraze ljude’, rekla je Edwards.

Oko tri četvrtine liječnika izvijestilo je da roditelji odgađaju cijepiti djecu zbog zabrinutosti o nemiru i gotovo isti omjer kaže da roditelji odgađaju cijepiti djecu zbog straha da će cjepivo opteretiti imunološki sustav djeteta.

‘Zabrinutost roditelja mora se adresirati i brige će se razlikovati među roditeljima’, rekla je u svojoj izjavi.

Neki roditelji brinu da je cjepivo protiv humanog papilloma virusa (HPV) nesigurno i da povećava seksualnu aktivnost, stoji u izjavi.

Oko 94 % pedijatara ispitanih 2013. reklo je da su pokušali educirati roditelje koji odbijaju cjepljenje. Oko trećine pedijatara je reklo da je edukacija promijenila mišljenje roditelja.

‘Mislim da bi roditelji, koji imaju nedoumice oko cjepiva, trebali diskutirati o tome sa svojim pedijatrima’, rekla je dr. Catherine Hough-Telford, koja je vodila ispitivanje članova AAP.

‘Roditelji trebaju zapamtiti da i oni i pedijatri žele najbolje za djecu i da su razgovori o cjepivima važni kako bi se adresirale roditeljske zabrinutosti’, rekla je Hough-Telford, koja je povezana sa Sveučilištem Alabama u Birminghamu.

Udio pedijatara koji su otpustili iz svoje prakse roditelje koji su odbili cijepiti svoju djecu narastao je od 6 % u 2006. na oko 12 % u 2013.

‘Pedijatri koji odbijaju roditelje koji odbiju cijepiti svoju djecu trebaju biti sigurni da će djeca još uvijek primiti skrb i da ih se neće odbiti u bolesti’, rekla je Edwards, profesorica pedijatrije na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu.

U odvojenom priopćenju, AAP je rekao da je rutinsko cjepljenje u djetinjstvu sastavni dio infrastrukture javnog zdravstva u SAD-u. Većina država dozvoljava djeci da su izuzeta iz školskog programa imunizacije, dok AAP podržava medicinske izuzetke i etičke razloge dok ne medicinske izuzetke gleda kao neprikladne za individualno i javno zdravlje.

Edwards kaže da su potrebna cjepiva važna, jer se cijepljenjem velike većine djece štite i oni koji iz nekog razloga nisu zaštićena cjepivom.

‘Kao što je bilo u slučaju kod izbijanja ospica u Kaliforniji, kada imate velik broj neprocjepljene djece, oni u rizik stavljaju i procjepljenu djecu’.

‘Čak i cijepljeni su u većem riziku da se zaraze ako žive među necijepljenom djecom jer cjepiva nisu 100 posto učinkovita’, rekla je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.