Mylan uvodi generički EpiPen u pola cijene originalu

Kompanija Mylan NV (MYL.O) najavila je da pokreće prvu generičku verziju svog alergijskog autoinjektora EpiPena za 300 američkih dolara, pola od cijene originalnog proizvoda branda u drugom koraku u manje od tjedan dana kako bi ugasio posljedice zbog goleme cijene EpiPena.

Tvrtka je smanjila osobne troškove EpiPena za neke pacijente u četvrtak, no zadržala je cijenu s cjenika na oko 600 američkih dolara, u potezu koji su američki zakonodavci ocijenili kao negativnim. EpiPen je koštao oko 100 dolara u 2008. godini.

Mylan je u ponedjeljak izjavio da očekuje da će generički proizvod pokrenuti ‘kroz nekoliko tjedana’, u neobičnom potezu obzirom da je najbolje prodavani proizvod kompanije još uvijek zaštićen patentom, a glavni tretmani rivala nisu uspjeli doći do regulatornih odobrenja.

‘Naša odluka da pokrenemo generičku alternativu EpiPenu je izvanredan komercijanlni odgovor’, rekla je izvršna direktorica Mylana Heather Bresch u ponedjeljak.

‘Utvrdili smo da je zaobilaženje sustava branda u ovom slučaju i nuđenje dodatne alternative najbolja opcija’, dodala je.

Potez s dizanjem cijene EpiPena nije uspio uštutkati glasnu kritiku društva na golemo povećanje cijene EpiPena od kada je tvrtka proizvod nabavila 2007. godine. Američka House Committee on Oversight and Government Reform poslala je pismo CEO Mylana Heather Bresch u kojem traže dokumente o cijeni EpiPena, uključujući i one koji se odnose na prihode od prodaje EpiPena od 2007. godine, troškove proizvodnje kao i iznos novca koji je kompanija primila od zdravstvenih programa savezne vlade.

‘Smanjenje cijene nije popust, nego PR potez Mylana’

Bivši demokratski kandidat Bernie Sanders u ponedjeljak je na Twitteru napisao: ‘S 300 američih dolara generički EpiPen još uvijek će koštati 3 puta više nego što je koštao 2007. To nije popust. To je PR potez’.

Potrošačka skupina Public Citizen rekao je da je najnoviji potez Mylana još jedan ‘zavojit mehanizam da izbjegne najobičniji razgovor’. Public Citizen rekao je i da će aktivisti isporučiti peticiju s više od 600.000 potpisa korisnika EpiPena u sjedište Mylana u Canonsburgu, Pennsylvania, u kojoj će tražiti daljnje smanjenje cijene.

‘Želimo da kompanija spusti cijenu na 100 dolara za dva EpiPena’, rekla je glasnogovornica Public Citizena Angela Bradbery.

Gotovo apsolutni monopol na tržištu

EpiPen ima 94 postotni udio na tržištu autoinjektora, uređaj koji radi na način da injekcijom isporučuje dozu lijeka adrenalina u bedro kako bi se suprotstavio opasnim alergijskim reakcijama, primjerice od kikirikija ili drugih alergija na hranu ili pčelinjeg uboda. Najveća opasnost alergijskih reakcija je anafilaksija koja u konačnici, ne reagira li se odmah, može izazvati smrt.

Mylanovi rivali

Jedini rival EpiPenu je Adrenaclick, uređaj kojeg prodaje laboratorij Impax (IPXL.O) koji nije postao popularan među pacijentima i liječnicima. Proizvod, koji se sastavlja ručno i kojeg zdravstveni regulatori ne smatraju točnom kopijom EpiPena, ima maloprodajnu cijenu višu od 400 dolara.

Glasnogovornik Impaxa Mark Donohue odbio je komentirati hoće li kompanija sniziti cijenu Adrenaclicka obzirom na planiranu, jeftiniju cijenu Mylanovog generika.

Analitičari industrije tvrde da je najveća potencijalna prijetnja EpiPenu, sličan uređaj kojeg razvija rivalska generička farmaceutska tvrtka Teva Pharmaceutical Industries Ltd (TEVA.TA).

No, američka Administracija za hranu i lijekove u veljači je odbila odobriti proizvod Teve zbog problema kod doziranja. No, neki analitičari vjeruju da bi se Teva, nakon što popravi problem, mogla ponovo prijaviti za regulatorno odobrenje, imati svoj proizvod na tržištu već iduće godine te, na kraju, i osvojiti znatan udio na tržištu.

Sanofi SA (SASY.PA) povukao je svoj uređaj s tržišta lani, također zbog zabrinutosti za doziranje. Sanofi je vratio prava na proizvod maloj privatnoj farmaceutskoj tvrtki Kaleo.

Mylan nastavlja braniti visoku cijenu EpiPena, pravdajući da je potrošio na stotine milijuna dolara kako bi poboljšao proizvod od stjecanja 2007.

Kompanija Mylan posljednja je u nizu koja je obuhvaćena rastućim ogorčenjem zbog poskupljenja lijekova. Kompanije Valeant Pharmaceuticals International Inc (VRX.TO) i Turing Pharmaceuticals javno su bile osuđene zbog sličnih poskupljenja.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.