US FDA: Sva donirana krv testirat će se na virus Zika

Američka Administracija za hranu i lijekove u petak je objavila da će se sva donirana krv u SAD-u i njezinom teritoriju testirati na virus Zika, u nastojanjima da prevenira prijenos virusa kroz zalihu krvi.

Agencija je rekla da je njezina odluka, da proširi preglede zaliha krvi u SAD-u, temeljena na zabrinutosti o više slučajeva lokalnog prijenosa na Floridi, sve većeg broja infekcija vezanih uz putovanja i zabrinutost da bi se Zikom zaražena krv mogla administrirati trudnicama, stavljajući njihovu nerođenu djecu u rizik od oštećenja ploda.

‘Transfuzija trudnica s krvlju zaraženom virusom Zika može imati teške posljedice’, rekao je Peter Marks, direktor FDA Centra za biološko vrednovanje i istraživanje.

Trenutno izbijanje zaraze virusom Zika, prvi je puta detektirano u Brazilu lani i od tada se virus proširio diljem dva kontinenta. U Brazilu, Zika je povezana s više od 1.800 slučajeva mikrocefalije, a američki zdravstveni regulatori očekuju oko 270 slučajeva u Puerto Ricu.

U SAD-u i njezinom teritoriju prijavljeno je preko 8.000 slučajeva zaraze Zikom, povezanih za putovanja i oko 2.000 slučajeva zaraze neovisno o putovanjima.

Obzirom na frekvenciju putovanja pojedinaca unutar SAD-a, Marks je rekao da postoji rizik da ljudi bez simptoma virusa Zika mogu donirati krv i tako prenijeti virus.

Testiranje donirane krvi trenutno se provodi na Floridi, Puerto Ricu, kao i drugim dijelovima SAD-a.

‘Do sada oko 1 % donirane krvi u Puerto Ricu testirano je pozitivno na virus Zika’, rekao je Marks.

FDA planira svoje preporuke provoditi u fazama. U državama i teritorijima s lokalnom transmisijom virusa, preporuke na snagu stupaju odmah. To utječe na Floridu i Puerto Rico. Nakon toga slijede Alabama, Arizona, Kalifornija, Georgija, Hawaii, Louisiana, Mississippi, New Mexico, New York, South Carolina i Teksas.

Posebne dozvole za svoja testiranja kod probira krvi na virus Zika dobili su Hologic Inc (HOLX.O) i Roche Molecular Systems (ROG.S), rekao je Peter Marks. Testovi se provode ‘na odgovarajući način’ ‘u trenutnim okolnostima’.

Kako bi se pokrila cijela zemlja bit će potrebno 12 tjedana.

‘Laboratoriji za testiranje i dobavljači testova grozničavo rade kako bi omogućili testiranje na vrijeme u područjima koja se odnose na dvanaestotjedni dead line’, rekla je dr. Louis Katz, glavna medicinska časnica za Američki krvni centar.

Izvor: Reuters