Lijekovi protiv ADHD-a mijenjaju razvoj dječjeg mozga

Nova studija, objavljena u JAMA Psychiatry, istraživala je učinke stimulanta, lijekova protiv ADHD-a na mozak djece i mladih odraslih.

Rezultati nasumične, ‘dvostruko-slijepe’, placebom kontrolirana studije, ‘zlatni standard’ za dokaze u akademskoj medicini, indicira da metilfenidat (Ritalin) ima različite učinke na djecu koji mogu dovesti do trajnih neuroloških promjena.

‘Zbog sazrijevanja nekoliko područja u mozgu koja nisu završena sve do kraja adolescencije, lijekovi koji se daju u osjetljivim, ranim fazama života mogu utjecati na neurorazvojne putanje s mogućim dubljim posljedicama kasnije u životu, napisali su istraživači, na čelu s Liesbeth Reneman, liječnicom i istraživačicom na Sveučilištu Amsterdam.

Iako je metilfenidat hidroklorid (Ritalin), najčešća propisivana terapija za poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, ADHD, koja se sve više i u sve većem postotku koristi kod djece u SAD-u, malo je istraživanja napravljeno o učincima lijeka na razvoj mozga. Do ove točke, učinci baš ovog lijeka na razvoj mozga kod djece i mladih odraslih proučavani su tek na životinjama.

‘Mozak adolescenata je brzo razvijajući sustav koji održava visoke razine plastičnosti. Kao takav, mozak može biti posebno osjetljiv na lijekove koji interferiraju s ovim procesima ili mogu mijenjati specifični sustav uključenih odašiljača’, napisali su istraživači.

Životinjske studije, do sada provedene, ističu zabrinjavajuće rezultate. Kod odraslih životnja, dugotrajno izlaganje stimulantnim lijekovima čini se da izaziva privremenu prilagodbu u mozgu, što se može obrnuti. Kod mladih životinja, međutim, gdje je dopaminergički sustav još uvijek u razvoju, dugotrajna izloženost lijekovima protiv ADHD-a dovodi do trajnih promjena.

Ovaj se proces nazoiva ‘neurokemijski otisak‘.

Sigurnosna istraživanja o učincima metilfenidata na DA funkcije mozga u razvoju rijetki su u djece. Bez obzira na ove alarmantne nestašice istraživanja, sve veći broj djece i mladih adolescenata izloženi su metilfenidatu, od kojih mnogi vjerojatno ne zadovoljavaju kriterije za ADHD’, napisali su Reneman i njezini kolege.

U prvom pokušaju da istraži ‘neurokemijski otisak’ i promjene na mozgu na ljudima, istraživači su dizajnirali Effects of Psychotropic Drugs on Developing Brain–Methylphenidate study. Multicentrično ispitivanje nasumično je dodijeljeno 99 muških pacijenata s dijagnozom ADHD-a, ili terapiji placebom ili metilfenidatom. Nakon 16 tjedana i perioda ispiranja od jednog tjedna, istraživači su opazili dopaminergičku funkciju kod djece i odraslih upotrebom fMRI tehnologije.

Nakon četiri mjeseca liječenja metilfenidatom, otkrili su značajne promjene u mozgu djece koje nisu bile prisutne kod odraslih. Postavljena je hipoteza da promjene inducirane lijekovima mogu imati pozitivan učinak na simptome povezane s ADHD-om, što nije bio slučaj za djecu u ovoj studiji.

‘Zbog sazrijevanja nekoliko područja u mozgu koja se ne završavaju do kraja adolescencije lijekovi koji se daju u osjetljivim ranim fazama života mogu utjecati na neurorazvojne putanje i koji mogu imati dublje posljedice kasnije u životu, upozoravaju autori studije.

‘Doista, najopsežnije ispitivanje o dugoročnim učincima ADHD, Multimodal Treatment Study of Children With ADHD, izvijestilo je da je šest godina nakon početka studije, upravljanje lijekovima povezano s prolaznim povećanjem učestalosti tjeskobe i depresije’.

Ova studija daje prve dokaze da upotreba lijekova protiv ADHD-a kod djece može mijenjati razvoj mozga na značajan i potencijalno trajan način. Dok se čini da ove promjene nisu povezane sa značajnijim prednostima ili štetama koje su mjerljive u kratkoročnom periodu ove studije, autori su zaključili da ‘se dugoročne posljedice tek trebaju utvrditi’.

Posao lijekovima protiv ADHD-a unosan je biznis

Posao lijekovima protiv ADHD-a je 13 milijardi dolara vrijedna industrija u SAD-u, a ADHD je trenutno druga najčešća dijagnoza u djetinjstvu. No, iako se dugotrajni učinci ovih amfetamina na mozak djece ne znaju, ovaj će broj vjerojatno nastaviti rasti: The American Psychiatric Association, koja je nedavno proširila kriterije za dijagnozu ADHD, prima 20 do 30 % svojih sredstava od farmaceutskih tvrtki.

Prošle godine, Shire Pharmaceuticals, koja proizvodi Adderall, nagodio se s Ministarstvom pravosuđa na više od 50 milijuna američkih dolara, djelomično, temeljem optužbi da je prodavao ADHD lijek temeljem nepodržanih tvrdnji da će prevenirati, recimo, lošiju školsku izvedbu.

 

Izvor: Mad in America, Wired

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.