Izvršna direktorica u središtu skandala oko EpiPena, kći je američkog senatora

Bijela kuća u srijedu je rekla da farmaceutske kompanije riskiraju štetu svojim reputacijama s nevjerojatnim podizanjem cijenama lijekova, no zaobišla je izravno komentirati odluku farmaceutske tvrtke Mylan o podizanju cijene svog lijeka za teške alergije EpiPen.

‘Očigledno neću specifično komentirati određene primjedbe oko strategije određivanje cijena… jedne privatne tvrtke’, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnset.

‘Promatrat ćemo, međutim, što farmaceutske tvrtke često pokušavaju sebe prikazati kao izumitelje lijekova za spašavanje života, često čineći stvarnu štetu svojoj reputaciji zato što su pohlepne i nabrijavaju cijene‘, rekao je.

Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton pozvala je farmaceutsku tvrtku Mylan da dobrovoljno spusti cijenu lijeka EpiPen, čija je cijena povećana za više od 400 % u posljednjem desetljeću.

‘Ovo je neviđeno – pogrešno je kada farmaceutske kompanije stave profit ispred pacijenata, podižući cijene bez opravdanja vrijednosti koja stoji iza njega, rekla je Clinton’.

Mylan je proizvod nabavio 2007., a cijena se povećala sa 100 $ u 2008. na trenutnih 600 $ po dozi.

‘Cijena EpiPena je nečuvena’, rekao je Robert Weissman, predsjednik potrošačke skupine Public Citizen. ‘Mylan ugrožava živote i para zemlju na komadiće’.

Weissman je rekao da bi se cijena EpiPena brzo i oštro trebala spustiti, ističući da je proizvod dostupan za 112 $, koliko košta u Kanadi. Primjer su slijedili i mnogi drugi proizvođači lijekova koji su rutinski podigli cijene svojih receptnih lijekova za 10 % ili više, svake godine, te je potreban američki zakon koji bi spriječio ovakva strmoglava podizanja cijena, rekao je Weissman.

EpiPen je uređaj koji spašava živote, a koriste ga oni koji imaju alergije na hranu, osjetljivi na anafilaksiju. Ukoliko netko slučajno uzme hranu koja uzrokuje potencijalno fatalnu alergijsku reakciju, poput kikirikija ili školjki, EpiPen pruža dozu hitnog adrenalina u krvotok osobe, trenutno ublažavajući anafilaktički šok.

Sheldon Kaplan koji je izumio EpiPen, dizajnirao ga je u ime američkog ministarstva obrane kako bi osigurao jednostavno dostupan lijek protiv nervnog plina. Kompanija za koju je radio pustila je lijek u javnu upotrebu nekoliko godina kasnije.

Međutim, 2007. godine Mylan Pharmaceuticals stekao je prava na EpiPen i odmah počeo podizati cijene. Nakon što je Heather Bresch, bivša lobistica tvrtke uspješno progurala zakon u Kongresu koji zahtijeva da sve javne škole osiguraju EpiPen za djecu s alergijama na hranu, njegova je cijena postajala češće sve viša i viša.

Bresch, koja je kći američkog senatora Joe Manchina, demokrata iz Zapadne Virginije, u konačnici je postala CEO Mylana, te je naknadno sebi podigla plaću za 671 %. Ovo poskupljenje postalo je katastrofa za odnose s javnošu Mylana i najmanje četiri kolega Manchina, senatora, ili pritišće tvrtku da spusti cijenu EpiPena tražeći da se objasni rast cijene, ili zahtijeva savezne regulatore da istraže slučaj.

2014. Bresch je reinkorporirala Mylan u Nizozemsku, koristeći kontroverznu računovodstvenu taktiku ‘inverzije’ na način da spušta efektivnu poreznu stopu tvrtke, ne mijenjajući svoje sjedište i proizvodne baze koje su u SAD.

 

Izvor: Reuters, UsUncut, Science of us

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.