Splitska onkologija dobila novi 128-slojni CT

Ministar zdravlja Dario Nakić u utorak je na Odjelu za radioterapiju Klinike za onkologiju splitskog KBC-a pustio u rad novi CT i obećao da će i drugi takav uređaj u listopadu stići u KBC, istaknuvši da se radi o najsuvremenijim 128 slojnim aparatima, te uz to najavio skoro puštanje u rad CT simulatora.

Nakić je s ravnateljem KBC Split Ivom Jurićem održao radni sastanak nakon kojeg su obišli Odjel za radioterapiju Klinike za onkologiju, potom prazne i nefunkcionalne prostore iseljene Ginekologije, opožarene Neurokirurgije i nezavršenog Odjela fizikalne medicine.

‘Danas smo otvoreno razgovarali i po principu problema financiranja i o još jednom magnetskoj rezonanci koje nema u Splitu, a kada usporedite druge bolnice bilo bi logično da još jedna rezonanca bude tu da se pacijenti mogu liječiti kvalitetno, ali i da se liječnici movdje mogu osjećati kao ljudi. Na današnjem smo zajedničkom sastanku naglasili vrlo važnu stvar, a to je da se KBC Split može i mora rukovoditi iz Splita. Ljudi koji su odavde izabrani su oni koji diktiraju tempo kako će se razvijati bolnica’, zaključio je ministar.

‘Split će sigurno dobiti OHBP jer imamo sredstva za to. Isto tako će dobiti uz ovaj današnji još jedan CT, potom CT simulator, lista čekanja koja je prije godinu dana bila 300 dana smanjena je za osam posto. Pokušavamo raditi, ali u mjesec dana ne možemo napraviti sve’, odgovorio je Nakić. Kazao je i kako rade dopune Pravilnika o specijalizacijama zato što je nedorečen, ali i zbog potreba usklađivanja sa Obiteljskom medicinom. Istaknuo je i da će liječnici u slučaju da ranije otiđu iz Hrvatske ili u privatnike određeni iznos sredstava morati vratiti, a ako ugovor ne odrade do kraja, te otiđu u drugu ustanovu unutar Hrvatske tada će za njih novčani iznos vraćati ta državna ustanova jer su cijelo vrijeme svog obrazovanja radili i zarađivali plaću.

Obećao je da na taj način neće biti oštećeni liječnici, ni ustanove, te da će im naći balans da to ne budu lihvarski iznosi već da bude nešto što će ih odvraćati odlasku vani. Dodao je i da će više raditi na stimulaciji liječnika. Ravnatelj KBC Split Ivo Jurić podsjetio je kako problem Neurokirurgije traje od rujna prošle godine kada je tamo bio požar koji je uništio odjel Intezivne njege. Problem iseljene Ginekologije je star već šest godina, a Fizikalne terapije još je stariji i datira iz 2008. godine, kazao je i dodao kako se radi o dugogodišnjim problemima koje treba rješavati.

‘Ne možemo to dopustiti jer smo jedina bolnica u Hrvatskoj koja u srcu svoje ustanove ima čitav kat od 2.748 kvadrata koji je izvan funkcije. Zato smo danas ovdje kako bi to pokušali riješiti iako se radi o milijunskim iznosima, a novaca u sustavu nema. Treba pronaći način kako to riješiti, pa makar novac namaknuli preko EU fondova ili preko Ministarstva zdravlja’, rekao je Jurić.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.