Jednogodišnjem dječaku liječnici u Engleskoj propisali antidepresiv

Jednogodišnjem dječaku liječnici NHS-a u Škotskoj propisali su antidepresive, dok brojke receptnih antidepresiva diljem Velike Britanije skaču.

Liječnici NHS Tayside u Dundee-u, propisali su 450 lijekova djeci ispod 18 godina, između siječnja i svibnja ove godine, a najmlađi je dječak imao sedam godina.

U 2014. Trust je propisao antidepresiv jednogodišnjem dječaku, prema podacima dobivenim iz Dundee Evening Telegrapha.

Glasnogovornica NHS Tayside rekao je da se antidepresivi mogu koristiti za liječenje mnogih različitih stanja izvan onoga za što se najčešće koriste, a to je liječenje kliničke depresije.

‘Antidepresivi su vrsta lijekova koji se koriste za liječenje kliničke depresije ili prevencije od ponavljajućih epizoda’.

‘Međutim, mogu se i koristiti za široku lepezu medicinskih stanja, poput kronične boli ili poremećaja tjeskobe’.

‘Ako je prikladno za individualne pacijente, antidepresivi se propisuju i često koriste u kombinaciji s terapijom za liječenje teške depresije ili drugih mentalnih stanja uzrokovanim emocionalnim distresom. Te dodaje: ‘Alternativni tretmani za depresiju uključuju terapije poput kognitivno bihevioralne i savjetovanja. Redovna tjelovježba se isto pokazala kao korisna za one s blagom depresijom’.

Brojke pokazuju i da je najčešća dobna skupina kojoj se propisuju antidepresivi ona između 14 i 17 godina, s tim da će djevojčice vjerojatnije dobiti lijek od dječaka.

U siječnju ove godine, najveće izvješće ikada napravljeno o izvješćima kliničkih studija, koje su sastavile farmaceutske kompanije otkrilo je da će tinejdžeri dva puta vjerojatnije napraviti samoubojstvo ako uzimaju antidepresive.

Izvješće također navodi da je rizik za odrasle možda ozbiljno podcijenjen.

Iako smjernice NHS-a navode da se ispod 18 godina ne bi trebali propisivati antidepresivi, preko 100.000 recepata godišnje izdaje se tinejdžerima, informacije su s kojima raspolaže Daily Telegraph.

Kod vrlo male djece, antidepresivi se mogu propisivati kod problema koji uključuju mokrenje u krevet i kroničnu bol. Nick Harrop, menadžer u YoungMinds rekao je: ‘Antidepresivi mogu imati mjesta kod liječenja nekih mentalnih stanja među mladim ljudima, no nikada ne bi trebali biti jedina akcija’.

‘Važno je uravnotežiti pristup prema liječenju, kombiniranjem različitih terapija kako bismo bili sigurni da pojedinac ima najbolju moguću šansu za oporavkom’.

NHS upozorava da nitko ne bi trebao prestati uzimati antidepresive na svoju ruku i odjednom jer može biti opasno, tvrde.

 

Izvor: Eveningtelegraph, The Gulf Today

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.