Možda ne biste trebali kuhati u aluminijskoj foliji

Aluminij se nalazi u mnogim stvarima oko nas: kukuruzu, čajevima, biljkama, lijekovima, dezodoranima čak i pitkoj vodi.

Također, aluminij je prisutan u loncima i tavama. U stvari, treći je najčešći element u svijetu i broj jedan kao najrasprostranjeniji metal u kori Zemlje. U osnovi, aluminij je posvuda, što je razlog zašto je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla da ga je sigurno uzimati tek određeni stupanj (oko 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine).

No, konzumiranje previše aluminija može biti štetno, a o njemu se i nedavno ‘vruće’ raspravljalo kao o potencijalnom neurotoksinu, inače raspravi koja traje godinama. Aluminijske naslage pronađene su u mozgovima bolesnika od Alzheimerove bolesti. U 2003. Svjetska zdravstvena organizacija provela je pregled šest epidemioloških studija o aluminiju u vodi za piće. Tri studije otkrile su da su visoke razine konzumacije aluminija rizičan faktor za razvoj Alzheimerove bolesti, a tri studije nisu pronašle nikakvu korelaciju.

Na svojoj internetskoj stranici, Udruga za Alzheimer obavila je svoj dio posla kako bi rastjerala ‘mitove’ o aluminiju te napisala: ‘Aluminij nije povezan s Alzheimerovom bolesti, uzrok (uzroci) su nepoznati. Udruga Alzheimer je rekla: ‘Studije nisu uspjela dokazati bilo kakvu ulogu aluminija kao uzrok Alzheimera. Stručnjaci se danas fokusiraju na druga područja interesa, i mali je broj onih koji vjeruju da svakodnevni izvori aluminija predstavljaju neku prijetnju’.

Druge studije pokazale su da visok unos aluminija može biti štetan za bolesnike s bolestima kosti i problemima s bubrezima, te da može reducirati stopu rasta moždanih stanica.

Nedavna istraživanja ukazuju da kuhanje u aluminijskoj foliji može biti loše za naše zdravlje, jer kuhanje u aluminiju na visokoj temperaturi čini vjerojatnijim da će se razmočiti u hrani, naročito kada dodamo kisele tekućine poput limuna ili soka od rajčice. Visoka toplina i povećana kiselost ‘čine posebno agresivan proces koji otapa naslage aluminija u hranu’ u višim razinama nego WHO dopušta, piše Conversation.

Ovo će možda razočarati one koji cijene praktičnost jednokratne aluminijske folije.

Važno je napomenuti da se ovo otapanje ne događa s metalnim suđem za kuhanje koje može sadržavati aluminij. Lonci i tave imaju tendenciju da se oksidiraju slojem koji prevenira aluminiju da uđe u hranu u nesigurnim količinama.

Profesorica epidemiologije sa Sveučilišta South Florida Amy Borenstein preporuča da konzumenti pokušaju ograničiti svoju konzumaciju aluminija, no ističe da postoji dokaziviji način za spriječiti Alzheimera, poput društvene angažiranosti, razine intelektualne stimulacije i smanjenja rizičnih faktora za bolesti srca i dijabetes.

 

Izvor: Mother Nature Network

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.