Flakka: Sintetička droga koja uzrokuje delirij s visokom tolerancijom boli

U ponedjeljak navečer, policija je pronašla studenta (19) sa Sveučilišta Florida State – Austina Harrouffa kako pokušava odgristi komad lica muškarcu kojeg je upravo izbo na smrt.

Četvorica zamjenika šerifa i policijski pas svladavali su Harrouffa koji je prije muškarca na smrt nožem izbo i njegovu suprugu u njihovom domu u Jupiteru, Florida.
Nema dokaza da je Harrouff poznavao žrtve i prije ovog napada nije imao kriminalni dosje. Harrouff je trenutno na respiratoru i njegovo je zdravstveno stanje opasno po život.

Dok Ured šerifa okruga Martin još uvijek čeka toksikološke rezultate, policija sumnja da se Harrouff predozirao drogom flakka, jer je pokazivao izdajničke znakove ove droge, poput abnormalne snage, uklanjanja odjeće sa sebe kao i stvaranje životinjskih zvukova.

No, što flakka uopće jest?

U osnovi, ona je poput soli za kupku, no gora.

Prema Texas Poison Centre Network, flakka ili ‘šljunak’ je sintetički stimulant Alpha-PVP (Alpha – pyrrolidinopentiophenone) koji veoma brzo stvara ovisnost. Riječ je o malim ‘smrdljivim’ prozirnim ili ružičastim kristalima koji se mogu ušmrkati, pušiti, ubrizgati ili pojesti.
Flakka je psihostimulativna droga u sintetičkoj katinon obitelji, kolokvijalno poznata kao ‘solna kupka’ i vjerojatno je razvijena kao legalni stimulans a kao odgovor na kriminalizaciju drugih droga. U istoj je grupi kao lijek mefedron i tek nedavno je zabranjena u Velikoj Britaniji i SAD-u. Riječ je o stimulantu koji povećava budnost, pažnju i energiju. Stimulansi – koji uključuju i kokain i esctasy – često se referiraju kao ‘dizalice’.

Flakka može uzrokovati da se korisnikova temeljna temperatura tijela podigne na 40.5 stupnjeva nakon konzumacije flakke što uzrokuje da si korisnici čupaju odjeću s tijela dok istovremeno pruža adrenalinski poticaj što rezultira visokom tolerancijom boli i gotovo nadljudskom snagom.

‘Psihoza za pet dolara’

Flakka ima tendenciju uzrokovati euforiju i halucinacije, no uzimanjem tek mrvicu više droge – koja košta oko 5 dolara po jednoj dozi – može dovesti do agresije, paranoje, psihoze, srčanih problema i smrti. Također, kako se čini, korisnici mogu izjedati i lica svojih žrtava. Toliko je jeftina i toliko uzrokuje oslabljene mentalne nuspojave da se ponekad naziva ‘psihoza za pet dolara’.

Stručnjaci za obradu droga kažu da može danima potrajati da se korisnici vrate u normalno stanje uma, te i dva tjedna za korisnike koji drogu uzimaju opetovano.

Policijski službenici drogu su pronašli u Ohiou, Chicagu i Houstonu, no južna Florida leglo je droge, gdje se nalazi od 2014. U prva tri mjeseca 2015., zaplijene flakke pretekle su one kokaina u Floridi. Dileri su u stanju kupiti lijek online iz Kine gdje je bila legalna do listopada 2015.

Policija Floride mislila je, kako navode mediji, da je droga uglavnom iskorijenjena iz države nakon koordiniranih napora prošle jeseni od strane DEA-e što je dovelo do pritiska na kineske proizvođače da prestanu prodavati Alpha -PVP. No slučaj Harrouffa sugerira da flakka i nije iskorijenjena kako se mislilo.

Pretvara li flakka ljude u kanibale?

Solna kupka, flakka, prvi je puta povezana s ‘kanibalizmom’ na Floridi 2014. no, ispostavilo se da je riječ o krivoj spekulaciji: post mortem pregled otkrio je da čovjek u sebi nije imao drogu , no do tada flakka je već pokrenula masovnu histeriju.

Posljednji napad i spekulacije, međutim, ojačale su ideju da je kanibalizam simptomatičan nakon uzimanja flakke. No policija tvrdi da je incident izoliran i ostaje nejasno da li je Harrouff bio na flakki.

Stručnjaci objašnjavaju da aktivna kemikalija može uzrokovati ‘uzbuđeni delirij’ što rezultira hiperstimulacijom, paranojom i halucinacijom koje mogu dovesti do ‘nasilne agresije’.

 

Izvor: The Cut, Washington Post, Independent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.