Britanija će se protiv pretilosti boriti pristojbama na zašećerena pića

Velika Britanija pokrenula je strategiju usmjerenu na suzbijanje dječje pretilosti oporezivanjem tvrtki koje prodaju zašećerena bezalkoholna pića, a taj će novac investirati u programe kako bi potaknula fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu za školsku djecu.

Pozivajući tvrtke proizvođače hrane i pića da brzo djeluju te smanje šećer u svojim proizvodima, britanska je vlada rekla da je gotovo trećina djece u dobi od 2 do 15 godina u Velikoj Britaniji već pretila ili prekomjerne tjelesne težine.

Pretilost je prijetnja i za zdravlje djece i za naše gospodarstvo, što je NHS (National Health Service) koštalo milijarde funti svake godine’, rekla je Jane Ellison iz ministarstva financija.

‘Pristojbe industriji bezalkoholna pića važan su korak naprijed u borbi protiv krize pretilosti te stvaranje fit Britanaca za budućnost zemlje’.
Kod opredjeljenja za porez na šećer, Britanija se ovim potezom pridružila Belgiji, Francuskoj, Mađarskoj i Meksiku, od čega su sve države nametnule neku formu poreza na pića s dodanim šećerima. Skandinavske zemlje imaju slične takse, s različitim stupnjevima uspjeha, već dugi niz godina.

Britanski planovi su da se nameti odnose na pića koji imaju sveukupnu zastupljenost šećera preko 5 grama po 100 ml, s većim nametima za još više zašećerene napitke.

No, Gavin Partington, generalni direktor British Soft Drinks Association, rekao je da su nameti ‘kazneni porez’ koji će ‘dovesti do gubitaka na tisuće radnih mjesta, a s druge strane neće imati značajan utjecaj na razinu pretilosti’.

Ministarstvo zdravlja britanske vlade kaže da su zašećerena pića najveći pojedinačni izvor šećera za djecu, a dijete može unijeti više od preporučene dnevne doze samo na način da popije limenku cole koja sadrži devet čajnih žličica šećera.

Također, Vlada navodi kako želi industriju koja će se kretati prema 20 postotnom smanjenju šećera u proizvodima popularnim za djecu, uključujući 5 postotnu redukciju u prvoj godini.

Napredak postignut u industriji pregledat će se od strane vladine zdravstvene agencije Public Health England koja će ažurirati podatke svakih šest mjeseci.

Ministrica javnog zdravlja Nicola Blackwood kaže da strategija za razbijanje pretilosti uključuje i zahtjeve prema osnovnim školama na način da svaki učenik dobije najmanje 60 minuta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti svaki dan. Najmanje 30 minuta ovog vremena trebalo bi se odvijati tijekom nastave.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.