Mogu li sezona i mjesto rođenja utjecati na rizik od celijakije

Zimske bebe i ljudi rođeni na mjestima gdje dan traje kraće i gdje ima manje sunčevog svjetla možda imaju manji rizik od razvijanja celijakije od vršnjaka rođenih u toplijim krajevima ili dobima u godini, sugerira švedska studija.

Oko 1 na 100 ljudi ima celijakiju, autoimuni poremećaj koji oštećuje tanko crijevo i ometa apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Ljudi s celijakijom ne toleriraju gluten, protein u pčenici, ražu i ječmu. Ako se ne liječi, stanje može dovesti do komplikacija poput pothranjenosti, niske gustoće kosti kao i intolerancije na laktozu i neplodnosti.

Dok točni uzroci celijakije nisu poznati, neka prethodna istraživanja ukazala su na potencijal koji sezonu rođenja uvrštava kao okolišni čimbenik koji može utjecati na rizik od razvoja bolesti, rekao je glavni autor studije Fredinad Namatovu, istraživač javnog zdravlja na Sveučilištu Umea u Švedskoj.

‘Sezona i mjesto rođenja možda bi mogli igrati ulogu’, rekao je Namatovu. ‘Sezona i mjesto rođenja mogli bi biti zastupnici za druge faktore poput vitamina D i virusne infekcije’.

Kako bi testirali ovu ideju, istraživači su pregledavali podatke na gotovo 2 milijuna djece do 15 godina rođenih u Švedskoj od 1991. do 2009, uključujući oko 6. 000 djece s dijagnozom celijakije.

Sveukupno, rizik od dijagnoze bio je oko 10 % veći kod djece rođene u proljeće (od ožujka do svibnja), ljeto (lipanj-kolovoz) i jesen (rujan-listopad) nego kod djece rođene zimi (prosinac-veljača). No sezonski obrasci razlikovali su se po regijama, napisali su znanstvenici u Archives of Disease in Childhood.

Rizik od celijakije bio je viši među onima rođenima na jugu zemlje, gdje je sunčevo svjetlo u proljeće i ljeto intenzivno, nego među djecom rođenom na sjeveru zemlje, gdje su proljeća hladnija, a ljeta kraća.

Osim toga, djeca koja su imala dijagnozu celijakije prije svoje druge navršene godine života, čini se da su imala veći rizik ukoliko su bila rođena u proljeće, dok su starija djeca imala povećan rizik ako su rođena u ljeto ili jesen.

Obzirom da je studija bila observacijske naravi, ona ne može dokazati da li sezona i mjesto rođenja direktno uzrokuju celijakiju, napisali su autori.

Potencijalna objašnjenja za razlike u riziku mogu biti sezonske razlike u izloženosti virusnim infekcijama ili vitaminu D, koji tijelo proizvodi kao odgovor na izlaganje suncu, a oba mogu utjecati na imunološki sustav u njegovoj ranjivoj fazi – kada je u razvoju. No, ovo ne bi objasnilo regionalne razlike, a ove bi se ideje trebale istražiti s više provedenih istraživanja, zaključili su autori.

Među ostalim, globalno zagrijavanje, promjene u vrsti proljeća i vrijeme promjene godišnjih doba mogli bi potencijalno objasniti neke razlike u riziku otkrivene u studiji, rekao je dr. Joseph Murray, direktor programa celijakije na Klinici Mayo u Rochesteru, Minnesota.

Trendovi o tome koliko i kakvu vrstu glutena djeca jedu tijekom vremena mogu doprinijeti rezultatima studije, kao i priliv migranata u južne dijelove zemlje koji možda imaju drukčije prehrambene navike, rekao je Murray koji nije sudjelovao u istraživanju.

‘Mnogi faktori povezani su s rizikom od razvoja celijakije i do sada, niti jedno istraživanje nije dovelo do razumijevanja potencijalnog uzroka bolesti’, rekao je dr. Alex Krist, istraživač na Sveučilištu Virginia Commonwealth u Richmondu koji nije bio uključen u studiju.

‘Naše trenutno razumijevanje onih koji su u riziku ograničeno je na ljude koji imaju obiteljsku povijesti ili druga autoimuna stanja, kao i na one koji pripadaju određenoj rasnoj ili etničkoj grupi’, rekao je Krist.

‘Učenjem o drugim potencijalnim vezama, poput sezone rođenja, možda nam može pružiti bolje razumijevanje kako o uzrocima tako i o tome tko su ljudi koji su u riziku od razvoja celijakije’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.