McDonald’s pod pritiskom da prestane prodavati meso tretirano antibioticima

Internetska kampanja usmjerena prema javnosti, koju je pokrenula organizacija ShareAction poziva na borbu protiv porasta opasnih bakterija otpornih na antibiotike te poziva da im se pomogne uvjeriti restoranski lanac brze prehrane McDonalds da prestane posluživati meso i mlijeko životinja koje su hranjene rutinskom upotrebom medicinski važnih antbiotika u svojih 30 tisuća restorana diljem svijeta.  

Organizacija ShareAction sa sjedištem u SAD-u pokrenula je online kampanju koja omogućava ljudima da šalju emailove CEO-u McDonaldsa Steveu Easterbrooku.

Organizacija, koja promovira društveno odgovorno ulaganje, želi da Easterbrook zabrani upotrebu antibiotika važnih u ljudskoj medicini u McDonaldsovoj peradi, govedini, svinjetini i mliječnim opskrbnim lancima, te osigura da se ti antibiotici ne koriste ni za kakve druge svrhe osim liječenja bolesti.

‘Nadamo se da će ova akcija potaknuti McDonald’s da smanji svoje ambicije’, rekla je glavna izvršna direktorica ShareActiona Catherine Howarth.
Medicinski stručnjaci smatraju kako rutinska upotreba antibiotika u prevenciji, umjesto u liječenju životinja koje se uzgajaju na poljoprivrednim gospodarstvima, pridonosi rastu infekcija ‘superbakterijama’ od kojih godišnje samo u SAD-u umire 23 tisuća ljudi, a globalno javno zdravlje stavlja pod značajnu prijetnju.

Znanstvenici su upozorili da je svijet na rubu “post-antibiotske ere‘ nakon što su u studenom prošle godine u Kini otkrili bakteriju otpornu na antibiotik kolistin koji se koristi kad svi ostali lijekovi zakažu. Pretpostavlja se da se bakterija razvila na stočarskim farmama.

Lanci brze prehrane postali su ključno mjesto promjene u prehrambenoj industriji jer mogu utjecati na dobavljače hrane da promijene svoje načine proizvodnje, a McDonald’s je prošlog tjedna prestao koristiti perad tretiranu antibioticima, no samo u SAD-u.

McDonald’s je rekao da je prerano da ovakve datume postavlja za drugo meso osim piletine, zbog različitih poljoprivrednih praksi i propisa širom svijeta.

 

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.