6 namirnica koje pomažu u prevenciji raka

Kako biste reducirali rizik od raka, ne gledajte dalje od vašeg hladnjaka. Neke namirnice imaju svojstva za koje je znanstveno potvrđeno da imaju sposobnost smanjiti rizik od nastajanja raka. 

‘Sve studije o raku i nutriciji ističu hranu na bazi biljaka zbog njihovih fitonutrijenata i drugih specijalnih sastojaka’, rekao je Richard Beliveau, dr. znanosti sa Sveučilišta Quebec u Montrealu i autor Foods to fight cancer.

Težite za pet do devet dnevnih obroka sa svim mogućim vrstama voća i povrća – naročito sljedećih šest superzvijezdi.

1. Brokula

Svo križonosno povrće (cvjetača, kupus, kelj) sadrži svojstva u borbi protiv raka, no brokula je jedina sa značajnim količinama sulforafana, posebno moćnog spoja koji potiče tjelesne enzime i ispire kancerozne kemikalije, kaže dr. sc. Jed Fahey. Nedavna studija sa Sveučilišta u Michiganu na miševima otkrila je da sulforafan također targetira matične stanice raka – one koje pomažu rastu tumora.

Brokula pomaže u borbi kod raka: dojke, jetre, pluća, prostate, kože, želuca i mjehura.

2. Bobice

Sve bobice obiluju fitonutrijentima koje se bore protiv karcinoma. No, crne maline naročito sadrže visoke količine koncentrirane kemikalije antocijanina, koja usporava rast premalignih stanica te potencijalnog hranjenja kanceroznih tumora, riječi su Gary D. Stonera, profesora interne medicine na The Ohio State University College of Medicine.

Bobice pomažu u borbi kod: raka debelog crijeva, jednjaka, raka usne šupljine i raka kože.

3. Rajčica

Ovo ukusno voće najbolji je prehrambeni izvor likopena, karotenoida koji rajčici daje crvenu boju, kaže Beliveau. Otkriveno je da likopen zaustavlja rast endometrijskih stanica raka u studiji Nutrition and Cancer. Rak endometrija uzrokuje gotovo 8. 000 smrtnih slučajeva godišnje.

Pomaže u borbi protiv: raka endometrija, pluća, prostate i želuca.

4. Orasi

Fitosteroli iz oraha (molekula nalik kolesterolu pronađena u biljkama) pokazali su da blokiraju receptore estrogena u stanicama raka dojke, eventualno usporavaju rast stanica, rekla je Elaine Hardman, izvanredna profesorica na Marshall University Schools of Medicine u Huntington, Zapadna Virginija.

Pomaže kod: raka dojke, raka prostate.

5. Češnjak

Fitokemikalije u češnjaku otkriveno je, zaustavljaju formaciju nitrozamina, kancerogena koji se stvara u želucu (i u crijevima, u određenim uvjetima) kada se konzumiraju nitrati, česti konzervansi u hrani, kaže Beliveau. U stvari, studija Iowa Women’s Health otkrila je da žene s najvišim udjelom češnjaka u svojoj prehrani imaju 50 % manji rizik od određenih vrsti raka debelog crijeva od žena koje su češnjak jele najmanje.

Pomaže u brobi protiv: raka dojke, debelog crijeva, jednjaka i raka želuca.

6. Grah

Studija Michigan State Universityja otkrila je da crni i modri grah značajno reducira incidenciju raka debelog crijeva kod štrakora, djelimice što prehrana bogata legumima povećava razine masne kiseline butirata, koja u visokim koncentracijama ima zaštitne učinke protiv rasta karcinoma. Još jedna studija, u časopisu Crop Science, otkrila je da je sušeni grah naročito učinkovit u prevenciji raka dojke kod štakora.

PŠomaže kod: raka dojke i raka debelog crijeva.

Što ne jesti?

Dok znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi koja hrana ima najviše prednosti u prevenciji raka, znamo što ne trebamo jesti ako se želimo zaštititi, rekla je Cheryl Forberg, autorica Positively Ageless.

Životinjske masnoće: Meso, sir i putar mogu biti bogati zasićenim mastima, koje su povezane s pretilošću – velikim prediktorom raka. Odaberite slabije izvore proteina, poput ribe, mliječnih proizvoda s malim udiom masti i grah.

Obrađeno meso: Neće vas ubiti pojedete li s vremena na vrijeme kobasicu, hot dog ili hamburger, no nemojte da vam ova hrana bude okosnica prehrane. Neki suhomesnati proizvodi imaju tendenciju biti zasićeni nitratima i nitritima, konzervansima koji u velikim količinama mogu, potencijalno povećati rizik od raka želuca i drugih tipova raka.

Što ne piti?

Previše alkohola

Jedna čaša alkohola je prema posljednjoj studiji i previše. Previše alkohola povezano je s rizikom od najmanje sedam vrsti raka.

 

Izvor: Health.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.