KBC Merkur: Muškarcu iz trbuha izvadili tumor težak 15 kilograma

Đuri Mostahiniću iz Zagreba liječnici KBC Merkur iz trbuha su izvadili tumor težak gotovo 13 kilograma, s krvlju još dva kilograma teži.

‘Primjećivao sam da mi raste trbuh, no nikada me ništa nije boljelo, imao sam normalan apetit. Zbog nekih drugih problema, osipa, dermatolog me poslao na ultrazvuk na kojem su otkrili tumor’, kaže Mostahinić.

Tumorska masa muškarcu je pritiskala cijeli trbuh unaprijed i ‘progutala’ lijevi bubreg što je bila prva dvojba liječnika koji su morali otkriti potiskuje li golemi tumor organe ili se i infiltrira u njih.

‘Tehnički, najteže nam je bilo odvojiti tumorsku masu jer se iza nalaze osjetljive krvne žile, a važno je spriječiti krvarenje. Polako smo ga odvajali od stražnjeg dijela, spasili lijevi bubreg i sve organe’.

‘Postopertavni tijek je dobar iako još nemamo definitivnu patohistološku dijagnozu, no nadamo se da je tumor, ako i jest maligan, niskog malignog potencijala’, rekao je dr. Pavo Kostopeč, voditelj kirurškog tima koji u svojih 15 godina kirurgije još nije vidio ovako veliki tumor u trbuhu. Operacija je trajala osam sati i zahtijevala je rad dvije anesteziologinje.

‘To je bila vrlo duga i zahtjevna operacija koja je tražila proširen hemodinamički monitoring pacijenta, transfuziju krvnih derivata s obzirom na to da je riječ o tumoru koji je bio opskrbljen krvnim žilama. S kirurške strane bilo je sve do u detalje isplanirano i učinjeno tako da ni u jednom trenutku situacija nije bila izvan kontrole. Bio je to uistinu velik tumor i doista nije bila svakidašnja situacija’, ispričala je dr. sc. Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Merkuru, uz koju je na zahvatu bila i anesteziologinja dr. Danijela Gotić.

Tim su činile još tri sestre instrumentarke, a svima njima zahvalan je pacijent koji idućih tjedan dana čeka nalaz koji će pokazati je li tumor maligan. Dva dana nakon ovakvog zahvata pacijent je premješten s intenzivne njege na odjel.

 

Izvor: Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.