Ponaša li se sjeme kao antidepresiv prema primatelju

U 2002. psiholozi sa Državnog Sveučilišta New York u Albanyju objavili su studiju u Archives of Sexual Behavior u kojoj su tražili potencijalnu ulogu sjemena u ublažavanju depresije kod žena. Istraživači su predstavili dokaze koji podupiru ranije hipoteze da hormoni u sjemenu imaju učinak na jačanje raspoloženja kod žena.

Za svaku ženu koja je imala spolni odnos – i u njemu uživala – ovo ne dolazi kao veliko iznenađenje. Uostalom, možda i nije bezveze kada kažu da osmijeh na ženinom licu govori mnogo.

Afera Semengate

Prije nekoliko godina, u to vrijeme vrlo izgledni kandidat za mjesto predsjednika American College of Surgeons, danas profesor emeritus kirurgije Lazar Greenfield, napisao je kratki tematski uvodnik na Valentinovo o parenju u časopisu Surgery News, inače internoj publikaciji American College of Surgeons. U uvodniku, Greenfield je elaborirao seksualni život voćnih mušica, kolnjaka i ljudi u kojem je, među ostalim napisao:
‘Postoji dublja veza između muškaraca i žena nego bi Sveti Valentin očekivao, i sada znamo da postoji bolji poklon za taj dan od čokolade’. Taj dar, na koji je Greenfield mislio je, naravno, sjeme muškarca.

Greenfieldov uvodnik podigao je kontroverzu među članovima kirurške zajednice, naročito ženama, koje su se našle uvrijeđenima tezama iz uvodnika nazvavši ih blatantnim seksizmom. Kao odgovor na upućene mu tvrdnje Greenfield – visoko cijenjen profesor na Sveučilištu u Michiganu, inače s reputacijom podrške ženama u kirurgiji – ispričao se i odstupio s dužnosti urednika vijesti iz kirurgije, kako polemika nije jenjavala, te je također podnio ostavku na svoje mjesto na Sveučilištu.

U intervjuu za Detroit Free Press Greenfield je rekao: ‘Uvodnik je bio osvrt na ono što sam mislio o nekim fascinantnim novim spoznajama vezanim uz sjeme, kao i način na koji priroda pokušava promovirati jaču vezu između muškaraca i žena’.

Što dakle, kaže znanost, osim nesretne politike koja stoji iza priče, u ono vrijeme u kolumni Huffington Posta prozvana Semengate?

Može li sperma dakle biti prirodni, vlastiti antidepresiv?

U studiji iz 2002. 293 studentica ispunile su upitnik o svojoj seksualnoj povijesti kao i Bekov indikator depresije, najpopularniji test za testiranje simptoma depresije. Žene koje su uvijek imale nezaštićeni seks imale su značajno manje razine depresivnih simptoma od onih koje su obično ili uvijek koristile kondome, kao i onih koje su apstinirale od seksa. Značajne razlike u depresiji između onih koje koriste kondome i onih koje apstiniraju nije bilo, što indicira da fizički čin seksa sam po sebi nije faktor koji utječe na raspoloženje.

‘Sjemena plazma razvila se na način da kontrolira i manipulira ženskim reproduktivnim sustavom kako bi radila prema najboljim interesima donora – mukarca’, objašnjava evolucijski psiholog Gordon Gallup, sa SUNY Albany i vodeći autor studije.

‘Ako počnete razmišljati o sjemenu na ovaj način, tada činjenica da sperma možda ima antidepresivna svojstva dolazi kao mnogo interesantnija po tome što može poticati povezivanje žene i njezinog seksualnog partnera’.
Takvo vezivanje, kaže Gallup, može povećati šanse muškarca da razvije dugoročan reproduktivan odnos sa ženkom koji će raditi u korist njegove reproduktivne prednosti.

Ima smisla.

Sjeme je kompleksna mješavina različitih sastojaka, a sperma je tek mali dio sjemene tekućine. Kada maknete spermu, ono što ostaje je sjemena plazma, tekućina koja sadrži niz sastojaka, od kojih neki mogu proći rodnicom ili biti otkriveni u krvotoku nakon seksa. Tri sastojka od interesa u sjemenoj plazmi su estrogen, prostaglandin i oksitocin. Estrogen i prostaglandin povezani su s nižim rizikom od depresije, dok oksitocin (koji žene otpuštaju tijekom poroda, dojenja i kod orgazma) promovira društveno zbližavanje.

Seksom žene moduliraju svoje ponašanje

Ovi i drugi sastojci u sjemenu mogli bi funkcionirati na način da se žena vraća po još.

‘Temeljem nekih dokaza koje smo sakupili, mislim da postoji razlog da vjerujemo, da žene koje su u odanim odnosima u kojima imaju nezaštićeni seks, mogu koristiti seks, dijelom, kao samo-liječenje’, kaže Gallup.
To je otkriveno nakon činjenice da osjemenjenje ima utjecaj na raspoloženje i da žene koriste seks kako bi modulirale svoje rapoloženje.

Simptomi odvikavanja od sjemena

Postoje i dokazi, kaže Gallup, da žene zapravo mogu prolaziti i kroz proces odvikavanje od sjemena. U neobjavljenoj studiji koju je proveo prije nekoliko godina, žene u predanim vezama koje su imale više nezaštićenog seksa i koje su bile izložene sjemenu su bile ‘daleko više devastirane i pod negativnim utjecajem (nakon prekida veze) od onih koje su koristile kondome’. Također je otkrio i rizik od povratnih učinaka, gdje su žene, koje nisu koristile kondom imale seks s novim partnerom nekoliko tjedana unutar prekida, za razliku od nekoliko mjeseci kod onih koje su koristile kondome.

‘Ne mislim da je dokaz uvjerljiv, no svakako je vrlo sugestivan, da je to odgovor, u stvari, na odvikavanje od sjemena’.

No, ne bi li u pitanju mogle biti samo fundamentalne razlike između žena koje imaju nezaštićen seks i žena koje koriste kondom?

To je najčešće pitanje koje postavljaju skeptici na rad Gallupa.
‘Za one koje su bile izložene sjemenu, ocjene na testu za testiranje depresije povećane su kako se seksualni susreti povećavaju. To znači da razlika između onih koje su koristile kondome i onih koje nisu, nije osobina temeljne trajne razlike među njima. Umjesto toga, to je stanje razlike inducirane sjemenom.

Gallup se osvrnuo i na Semengate:

‘Mislim da se dogodilo tragično pretjerivanje. Točka u kojoj počinjemo dopuštati da politička agenda diktira što sve znanost jest, je točka kada znanost prestaje biti održivo poduzeće’.

Obzirom na to kako je fascinantno ovo istraživanje – i vrijeđa li ono naše osjećaje ili ne – moramo se složiti.

 

Izvor: Popular Science, Huffington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.