U Europi rođena prva beba s mikrocefalijom uzrokovanom virusom Zika

Zdravstvene vlasti u Španjolskoj potvrdile su prvi porod u kojem je beba rođena s mikrocefalijom uzrokovanom virusom Zika.

Ovo je prvi slučaj rođenja bebe s urođenom manom povezan s virusom Zika u Europi.

Španjolska je prijavila ukupno 190 slučajeva zaraze virusom Zika. Gotovo svi slučajevi povezani su s nedavnim prekomorskim putovanjem.

Prema regionalnom zdravstvenom uredu u Kataloniji, ženi je Zika dijagnosticirana u svibnju kada je bila trudna 20 tjedana. Osim Zikom, bila je zaražena i virusom dengua, još jednom bolesti koju prenose komarci, a zarazila se tijekom svog putovanja u Latinsku Ameriku.

Rođena beba se nalazi na skrbi u bolnici u Barceloni, a testovi su potvrdili da je opseg djetetove glave ‘manji od normalnog’. No, liječnici kažu da je stanje bebe stabilno.

Beba je na promatranju i nije joj potrebna respiratnora potpora. Identitet majke, spol bebe i točna lokacija majčinog putovanja u Južnu Ameriku nije otkrivena zbog privatnih razloga.

Virus Zika do sada je doveo do više od 1.500 slučajeva rođenja beba s manama, s većinom prijavljenih slučajeva u Brazilu u kojem je epidemija i počela prošle godine.

Prema izvješću, ovo bi bio drugi europski slučaj vezan za mikrocefaliju rođenjem od virusa Zika, da trudnica iz Slovenije nije odlučila okončati trudnoću nakon što je saznala da njezin fetus pokazuje simptome ove bolesti.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.