FDA mijenja politiku krvnih donacija od homoseksualnih muškaraca

Američka administracija za hranu i lijekove otvorila je vrata prema promjeni preporuka za homoseksualne donatore krvi, koje trenutno zabranjuju donacije od gej muškaraca ako nisu imali pauzu od godine dana od svog posljednjeg seksualnog odnosa s ciljem kako bi smanjili rizik od spolno prenosivog HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

U prosincu FDA je ukinuo zabranu, koja je trajala 30 godina, na krvne donacije muškaraca koji su imali seks sa muškarcima, objašnjavajući da se promjena temelji na znanosti koja pokazuje da neodređena zabrana nije neophodna da se spriječi prijenos virusa humane imunodeficijencije.

FDA sada signalizira da može ići i dalje

Zagovornici gej prava tvrde da najnovije ažuriranje preporuka nije otišlo dovoljno daleko i da bi se preporuke FDA trebale usmjeriti na individualnu procjenu rizika, kojim bi se, primjerice, utvrdilo da je osoba bila u monogamnom odnosu. Njihov se kriticizam pojačao u jeku pojačane masovne pucnjave u gej klubu u Orlandu, Florida, u lipnju, nakon kojeg mnogi homoseksualci nisu bili u mogućnosti donirati krv čak i kada su banke krvi pozvale donoreda daruju krv.

U obavijesti objavljenoj u Federal Register, FDA kaže da utvrđuje javni rezime presude za komentare na trenutne preporuke i da bi zainteresirani trebali podnijeti komentar, potpomognut znanstvenim dokazom, koji bi podupirao alternativna potencijalna pravila za smanjivanjem rizika od prijenosa HIV-a.

Takvi prijedlozi ‘mogu uključivati izvedivost procesa od postojećih odgoda u vezi s rizičnim ponašanjima do drugih opcija odgode, poput korištenja individualnih procjena rizika’.

Agencija kaže da će uzeti u obzir komentare ‘te istodobno i dalje nastavlja s revaluacijom i ažuriranjem politike odgode darivatelja krvi kako znanstvene informacije postaju dostupne’.

Akcija FDA stiže nakon što je 115 članova američkog Predstavničkog doma, pod vodstvom demokrata Mikea Quigleya, potpredsjednika Kongresnog LGBT Kluba spolova pisalo povjereniku FDA Robertu Califfu pozivajući ga da okonča trenutnu politiku, koja, tvrdi Quigley, diskriminira muškarce koji su imali seks s drugim muškarcima. Slično pismo potpisala su 22 senatora.

U priopćenju u utorak Quigley je rekao kako je ‘ohrabren’ najavom FDA.

‘Tragedija u noćnom klubu Pulse istaknula je diskriminaciju gej i biseksualnih muškaraca s kojom se suočavaju kada pokušaju donirati krv’, rekao je.

‘Kretanje prema individualnoj procjeni rizika osigurala bi se jednakopravna, nepristrana i nediskriminatorna politika doniranja krvi, ona temeljena na znanosti koja dopušta svim zdravim Amerikancima da sigurno doniraju krv’.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.