Bilježi se pad receptnih lijekova u državama s medicinskom marihuanom

Države koje traže načine da smanje potrošnju Medicare programa (američki nacionalni socijalni program osiguranja) kao i receptnu upotrebu lijekova možda će poželjeti okrenuti se legalizaciji medicinske marihuane, sugerira nova studija.

District of Columbia i 17 država koje imaju medicinsku marihuanu kao alternativu receptnim lijekovima u 2013. spasile su, procjenjuje se, ukupno 165. 2 milijuna američkih dolara Medicare programu te godine, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Georgia u časopisu Health Affairs ovog mjeseca.

‘Rezultati pokazuju da, ako sve države implementiraju medicinsku marihuanu, ukupna ušteda Medicareu bila bi oko 468 milijuna američkih dolara’, objavljeno je.

Istraživači su promatrali recepte koje je ispunio Medicare Prescription Drug Plan od 2010. do 2013. Tada su se recepti sužavali za one koji bi mogli biti supstituirani s medicinskom marihuanom. Ti recepti bili su za oboljenja koja su uključivala anksioznost, depresiju, glaukom, mučninu, bol, psihozu, konvulzije, poremećaj spavanja i spastičnost.

Njihovi su rezultati otkrili da je bilo manje recepata ispunjenih za većinu navedenih kategorija. Kategorija boli, primjerice, bilježila je pad od 1.826 dnevnih doza, a u kategoriji depresije bilježio se pad od 265 smanjenja doza.

Kako su istraživači istaknuli u svom izdanju, posebno su gledali upotrebu marihuane kod glaukoma.

‘Čini se da je glukom jedan od najpretraživanijih Google search-eva povezanih s marihuanom, odmah nakon boli’, rekao je dr. David Bradford sa Sveučilišta School of Public & International Affairs, koji je bio suautor izvješća.

Bolest oka može biti iznimno bolna i može dovesti do sljepoća za neke pacijente. Pacijenti koji pate od glaukoma i koriste marihuanu, mogu pak doživjeti 25 % smanjenje u tlaku oka koji je uzrokovan bolešću, prema izvješću.

Olakšanje od bolova koje omogućava marihuana trajalo je oko 60 minuta, i očekivati da ju pacijenti koriste jednom u sat vremena smatra se ‘nerealističim’, zaključili su autori izvješća. Zbog toga su zaključili da u potpunosti očekuju da će korištenje receptnih lijekova ostati snažno uporište za bolesti čak i kada je marihuana dostupna alternativa.

Iako se bilježi manje ispisanih recepata za druge bolesti, dnevne doze receptnih lijekova za glaukom su se povećale, navode autori.

To je dovelo da vjeruju da korisnici medicinske marihuane ne traže recepte samo kako bi uživali u osjećaju koji marihuana pruža (haj), nego pacijenti svoju odluku temelje na medicinskim potrebama.

‘Rezultati sugeriraju da ljudi zaista koriste marihuanu kao lijek, a ne samo iz rekreacijske upotrebe’, navodi autorica studije Ashley Bradford.

Bradford se nada da će ‘ovo istraživanje utjecati na reformu politike’.

Smanjenje receptnih lijekova kod Amerikanaca ne samo da bi bilo od monetarne prednosti, nego bi, ovisno o tipu lijeka, moglo pomoći u borbi protiv ovisnosti i na receptne painkillerse također.

Amerika je trenutno na vrhuncu epidemije opioidnih predoziranja, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Samo u 2014. opijati, uključujući receptne opioidne lijekove protiv bolova i heroin – ubili su više od 28.000 ljudi, više od bilo koje godine od kada se bilježi. Najmanje polovina svih tih smrti uključuju receptne opioide.

‘Sada znamo da su predoziranja receptnim opioidnim painkillersima pokretački čimbenik u 15 -godišnjem porastu opioidnih smrtnih predoziranja’, navodi CDC na svojoj stranici. Od 1999. iznos receptnih opioida prodanih u SAD-u gotovo se učetverostručio, no nije bilo sveukupne promjene u iznosu boli koju Amerikanci prijavljuju.

Tri najčešća recpetna lijeka uključena u smrti predoziranjem su metadon, oxycodone i hydrocodon.

25 američkih saveznih država i Washington D.C. imaju neki oblik legalizirane medicinske marihuane.

 

Izvor: Huffington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.