Splitski liječnici dječaku iz pluća izvadili gumeni bombon

Liječnici splitskog KBC-a spasili su sedmogodišnjeg Zadranina nakon što mu se jedan gumeni bombon zalijepio za pluća.

Dječak je bombon u sebe unio dva ili tri tjedna prije nego je upućen u Split. No nitko nije znao da je dječak bombon udahnuo. Prvo je počeo kašljati, a potom je dobio temperaturu od visokih 40 stupnjeva.

Nakon pregleda, zadarski su liječnici dječaku propisali antibiotik. Obzirom da mu se stanje nije popravljalo, uputili su ga u splitsku bolnicu.

Nakon rendgenske snimke koja je pokazivala sjenu na desnom plućnom krilu, liječnici su posumnjali kako je riječ o stranom tijelu.

Operaciju je izveo dr. Draško Cikojević sa svojim timom iz ORL-a dosad nikad izvedenom tehnikom. Na rigidnoj bronhoskopiji uočili su želatinoznu masu te su hvataljkom uklanjali dio po dio. Dječak je nakon toga počeo normalno disati.

‘Ovakav slučaj nikad nije zabilježen u medicinskoj literaturi. Tri tjedna taj se bombon pomalo topio. Gumenasta masa napunila je sve grane pluća. Kako se granalo, tako je sloj od početnog dijela prema terminalnim ograncima bio sve tanji. Standardnim hvataljkama masa se nije dala odstraniti, pa smo upotrijebili hvataljke s oštrim vrhom i postupno odsijecali dio po dio’ rekao je za 24sata dr. Cikojević dodajući kako je strano tijelo u bronhima najčešće kod manje djece te da je uglavnom riječ o orašastim plodovima.

Često orah ili kikiriki zapne u dušniku

U splitskoj bolnici nekad je bilo deset bronhoskopija godišnje. Taj broj je premašen u prva tri mjeseca ove godine. Dr. Cikojević kaže kako su u njihovu bolnicu dva pacijenta upućena iz Šibenika, po jedan iz Zadra, Dubrovnika i Mostara, dok je petero djece bilo iz Splita.

 

Izvor: 24sata

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.