Wal-Mart imenovao 8 kemikalija koje uklanja iz svojih proizvoda

Trgovina Wal-Mart Inc najavila je da pritišće dobavljače da uklone ili ograniče upotrebu osam opasnih kemikalija iz proizvoda, uključujući iz sredstva za čišćenje kućanstva, osobne njege i kozmetičkih preparata.

Wal-Mart je imenovao kemikalije, uključujući formaldehid, kancerogenim koji je pronađen u proizvodima od drva, građevinskih materijala, a sve u svjetlu pritiska potrošaća koji sve više postaju svjesni što se stavlja u hranu koju jedu i kućanske proizvode koje koriste.

I Target Corp. prošle je godine krenuo uklanjati više od tisuću kemikalija iz svojih sredstava za čišćenje kućanstva, osobne njege i proizvoda za ljepotu, te takve proizvode i promovira.

Kemikalije koje Wal Mart želi odstraniti uključuju butilparaben, koji se koristi kao konzervans u kozmetici i triklosan, koji se koristi u pasti za zube za liječenje plaka.

Glavni dobavljač Wal-Marta P&G, koristi parabene unutar sigurnosnih granica postavljenih na znanstvenim osnovama i od regulatornih agencija i njihove su oznake istaknute na etiketama proizvoda, stoji na stranici tvrtke. Tvrde da su i uklonili triklosan iz više od 99 % proizvoda u kojima se koristio, a izlazni plan postoji i za ostale proizvode.

Colgate-Palmolive, još jedan dobavljač Wal-Marta, branio je upotrebu triklosana tvrdeći da su američka Administracija za hranu i lijekove te druga regulatorna tijela potvrdila da je siguran u zubnim pastama.

2013. Wal-Mart je povećao transparentnost sastojaka u proizvodima koje prodaje, unaprijedio sigurnije formulacije i postigao cetifikat američke Agencije za zaštitu okoliša za svoje privatne marke proizvoda.

Politika, na snazi od siječnja 2014. fokusira se na proizvode koji se prodaju u Wal-Martu i trgovinama Sam’s Club u SAD-u, podaci su Fonda okolišne obrane koji je rekao da s Wal-Martom radi na razvoju i provedbi svoje politike.

Wal-Mart je u travnju rekao da su njegovi dobavljačui uklonili 95 % od osam visoko prioritetnih kemikalija iz volumena mase iz proizvoda koji se prodaju u SAD-u. Tih osam kemikalija i kemijskih razreda bili su sveprisutni u kućanskim proizvodima i proizvodima za osobnu njegu, koji su se prodavali u Wal-Martu. Politika Wal-Marta također zahtijeva da se upotreba bilo koje prioritetne kemikalije mora istaknuti na ambalaži s početkom 2018.

Trgovac je najavio da će i dalje raditi s dobavljačima kako bi ih potaknuo da otkriju sastojke na svim tržištima na kojima operiraju, ne samo u SAD-u.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.