Velika farmaceutska utrka za što pametnijim inhalerom protiv astme i KOBP

Proizvođači inhalera u terapiji protiv astme i kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP) natječu se u razvoju nove generacije pametnih uređaja sa senzorima koji bi pratili da li pacijent koristi uređaj ispravno.

Bežićno povezani na Cloud (Oblak), uređaji su dio medicinske ‘stvari interneta’ koje obećavaju bolje prianjanje ili ispravnu upotrebu lijeka kao i bolje ishode tretmana. Mogu i držati ključ u profitu kompanije u eri sve oštrije konkurencije.

Proizvođači lijekova vjeruju da će pružanjem veće mogućnosti pacijentima i liječnicima – da provjere svoje korištenje inhalera na ovaj način – biti od velike pomoći u dokazivanju vrijednosti njihovih lijekova prema Vladama i osiguravateljima, iako pažljivo moraju utrti put privatnosti podataka.

GlaxoSmithKline, AstraZeneca i Novartis već su krenule u utrku za ovom prilikom. AstraZeneca uskoro započinje s kliničkim ispitivanjem kako bi poboljšala podršku kod dugoročnog liječenja inhalerom, dok je GSK, respiratorni tržišni svjetski lider, sa svjetskom prodajom od gotovo 6 milijardi američkih dolara u 2015., sa svojim lansiranjem Ventolina 1969. nedavno potpisao ugovor s Propellerom za razvoj prilagođenih senzora na idućoj generaciji svojih Ellipta inhalera.

Tijekom proteklih pola stoljeća, inhaleri su revolucionalizirali njegu isporukom lijekova direktno u pluća te izbjegavanjem ozbiljnih nuspojava koji su primjećeni kod starijih oralnih lijekova. No, naučiti pacijenta da svoj lijek koristi pravilno i dalje predstavlja izazov.

‘Tehnika je kritična. Možete imati najbolju svjetsku komercijalnu uspješnicu, lijek u inhaleru, no ukoliko ga pacijent ne zna korisno upotrijebiti on neće biti od koristi’, rekao je Omar Usmani, liječnički konzultant s Imperial College London.

Farmaceutske kompanije dobro znaju da su, s brojkom od 500 milijuna ljudi u svijetu koji trenutno pate od astme i kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP) prilike goleme, a smanjenjem ozbiljnih respiratornih napada poboljšavanjem podrške na uređaju moglo bi se uštedjeti 19 milijardi dolara godišnje samo u američkom zdravstvenom sustavu, procjenjuju u izvješću analitičari Goldman Sachsa.

High tech inhaleri

Usmani predviđa budućnost high tech inhalera koji će, ne samo bilježiti doze nego će i koristiti žiroskop i akustični senzor kako bi mjerio protok lijeka, dok paralelno motri okoliš na alergene poput polena. Svi podaci mogu se pohraniti na udaljene računalne servere (Cloud).

Ovo je ideja koju su velike farmaceutske industrije prihvatile s oduševljenjem, u spoznaji da su im potrebni novi načini kako bi prodali svoje proizvode.

Očekuje se da će na tržište SAD-a iduće godine doći prve generičke kopije GSK Advaira.

‘Ovo je utrka na startnoj liniji’, rekao je CEO Propellera David Van Sickle opisujući trenutne manevre među vodećim farmaceutskim kompanijama.

‘Danas više ne postoji velika respiratorna farmaceutska industrija koja nema program za povezivost svojih inhalacijskih lijekova’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.