Klaićeva: Dječaku oboljelom od tumora uspješno ugrađena rastuća endoproteza

U Klinici za dječje bolesti Zagreb medicinski tim predvođen profesorom Robertom Kolundžićem uspješno je izveo prvu operaciju ugradnje rastuće tumorske endoproteze noge u Hrvatskoj, koja je ugrađena 9-godišnjem dječaku oboljelom od osteosarkoma, čime je Klaićeva bolnica postala peti centar u Europi u kojem se radi taj zahvat.

‘Riječ je personaliziranom implantatu koji zamjenjuje dio zgloba i dijela bedrene kosti, a napravljen je na temelju snimki magnetskom rezonancom. Proteza sadrži mehanizam koji djeluje po principu elastične opruge i omogućava da se ona u lokalnoj anesteziji otpušta i produžava te time prati rast djeteta’, rekao je prof. Kolundžić, specijalist ortoped iz Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Istaknuo je kako je onkološka ortopedija izuzetno napredovala u posljednjih 20-ak godina pa je danas, umjesto amputacije kao jedinog rješenja za takve bolesnike, moguća rekonstrukcija ekstremiteta koja je uspješna u 85 posto slučajeva.

Devetogodišnji Jan 40 dana nakon operacije uspješno se oporavlja i trenutno hoda uz pomoć štaka, no liječnici očekuju da će se nakon potpunog oporavka u cijelosti moći oslanjati na nogu.

Dječja hematoonkologinja Aleksandra Bonevski istaknula je kako je dječak, zbog visokorizičnog osteosarkoma, tijekom godine dana koliko se bori s bolešću, morao proći kemoterapijske cikluse prije i nakon operacije, što je uz samu operaciju bilo izuzetno zahtijevno za njega i njegovu obitelj te liječnike.

“Radi se o rijetkoj bolesti i takvih bolesnika imamo između tri i pet novootkrivenih godišnje, a ovakvi zahvati omogućuju da se kod oboljelih spase oboljeli ekstremiti”, kazala je Bonevski.

Uz profesora Kolundžića, u operaciji su sudjelovali liječnici specijalisti Odjela za dječju ortopediju Klinike za dječje bolesti.

V.d. ravnatelj Klaićeve Zoran Bahtijarević ističe kako im je cilj postati centar izvrsnosti za dječju ortopediju u ovom dijelu Europe, te očekuju kako će za takve ortopedske zahvate biti interesa i iz zemalja šire regije.

Cijena rastuće proteze, rečeno je, iznosi 300.000 kuna, a najbliži centar gdje se takvi zahvati obavljaju je Beč. No, za razliku od Hrvatske, gdje sama operacija stoji 20.000 kuna u Beču ona stoji 100.000 eura.

Bahtijarević je rekao kako je proteza za malenog Jana nabavljena iz bolničkog proračuna, ali kako bi taj trošak Klaićevoj trebao pokriti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.