6 sjajnih prednosti znoja

Iako nam je mrsko u startu i pomisliti na tako nešto, od eliminacije toksičnih elemenata do borbe protiv patogena, znoj je umnogočemu dobar.

Prava je šteta što živimo u vremenu i prostoru u kojem je znojenje maligno. Tijelo je nevjerojatan stroj koji (većinu vremena) zna što radi – znojimo se jer postoji razlog za to i zapravo, znojimo se iz niza razloga. No, zapadna kultura odlučila je da je znojenje naročito neugodno.

No, mnogo je toga dobroga što dolazi od bezazlene sjajne mješavine vode i koncentracije natrija, klorida i kalija koje tijelo izbacuje kroz kožu. Razmislite o sljedećem:

1. Hladi tijelo – vlastiti rashladni sustav

Na ovo gledajte kao na razlog zbog čega znoj postoji. Tijelo se zagrijava, koža vlaži, a vlaga isparava. U ovom procesu, energija se apsorbira u zrak, kao što to radi i prema unutra, a vrućina iz tijela prenosi se dalje – riječ je o vlastitom rashladnom sustavu. Nažalost ovo jedino funkcionira kada u zraku ima mjesta za još vode – jer zrak mora biti relativno suh. U uvjetima visoke vlage, zrak već sadrži dovoljno vode te ne želi i vaš znoj. No pod pravim uvjetima, znojenje vas hladi.

2. Toksičnim elementima nudi rutu za bijeg

Istraživači sa Sveučilišta Alberta bili su u potrazi za bioakumuliranim toksičnim elementima i njihovim metodama izlučivanja iz tijela: Mnogi otrovni elementi čini se da se pretežno izlučuju putem znoja. Vjerojatno pohranjeni u tkivima, neki otrovni elementi, spremno identificirani u znoju, nisu pronađeni u serumima ispitanika. Znojenje je, čini se, potencijalna metoda eliminacije mnogih otrovnih elemenata iz tijela čovjeka.

3. Specifično, može isprati Bisfenol A

U studiji koja je pregledavala kemijski kontaminat Bisphenol A (BPA) lukav i sveprisutan spoj koji je povezan sa svim vrstama štetnih učinaka na zdravlje, istraživači su tražili razine BPA u krvi, urinu i znoju ispitanika. Obzirom da nema utvrđenih metoda za uklanjanje ovog sastojka iz tijela, studija je trebala odrediti može li se znoj upotrijebiti kao način za smanjenjem razina BPA.
Otkrili su da je kod 60 % ispitanika BPA identificiran u znoju, čak i kod onih kod kojih BPA nije detektiran u uzorku urina i krvi. Zaključili su da je doista, znojenje potencijalna metoda za uklanjanje BPA.

4. Čisti kožu

Prema dr. Adebola Dele – Michaelu, dermatologu iz New York Cityja, kada se znojimo, otvaraju se pore koje propuštaju stvari koje se zadržavaju unutar organizma.

‘Znoj čisti tijelo od toksina koji mogu začepiti pore te ju napuniti prištićima’, kaže Dele-Michael.

5. Pomaže liječiti rane

Milijuni žlijezda znojnica u ljudskoj koži služe još jednoj iznenađujućoj funkciji. One naime pomažu u liječenju kožnih rana poput ogrebotina i opekotina. Istraživači sa sveučilišta Michigan otkrili su da ove žlijezde pohranjuju važan rezervoar odraslih matičnih stanica koje se koriste kao pomoć kod zacjeljivanja rana.

‘Otkrili smo da ljudi liječe svoju kožu na jedan vrlo jedinstven način, drukčiji od drugih sisavaca’, rekao je glavni autor studije Laure Rittie. Regenerativni potencijal žlijezda znojnica jedan je od najbolje čuvanih tajni našeg tijela.

6. Presvlači nas antibakterijskim zaštitnim slojem

Studija međunarodnog tima znanstvenika objavljena u Proceedings of National Academy of Sciences otkrila je da se pri znojenju proizvodi prirodni antibiotik. Ovi prirodni antimikrobijalni peptidi (AMP) na isti su način aktivni protiv malih i velikih ‘uljeza’ čak i patogena poput tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis i kukavičke Staphylococcus aureus.

Dakle dok mislimo da je znojenje prljava stvar, zapravo govorimo o nečem sasvim suprotnom. I, s tim na umu, zagrijte prostor!

S druge strane, naravno, ne zaboravite da znojenje iscrpljuje hidratizaciju tijela, stoga ga ne zaboravite napuniti vodom.

 

Izvor: Treehugger

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.