Prva zaraza virusom Zike s žene na muškarca putem seksa

Žena iz New Yorka zarazila se virusom Zika na putovanju izvan SAD-a, a bolest je, nakon povratka prenijela svom dečku tijekom seksa.

Ovo je prvi prijavljeni slučaj prijenosa virusa sa žene na muškarca tijekom seksa – prije ovog slučaja, seksualni prijenos virusa zabilježen je s muškarca na ženu putem seksa.

Žena u 20-im godinama putovala je u Zikom zahvaćeno područje i razvila simptome glavobolje, grčeva, vrućice, umora, osipa i druge simptome na dan povratka nazad u New York. Po povratku, istog je dana sa svojim dečkom imala nezaštićeni vaginalni seks, da bi tjedan dana kasnije njezin dečko počeo dobivati iste simptome za koje se ispostavilo da su oni virusa Zika. Mladi se par brzo oporavio od bolesti koja obično i jest prolazna. Virus Zika se obično prenosi putem ugriza komarca Aedes aegypti, a najveća je opasnost zaraza virusom u trudnoći. Žena iz new Yorka nije bila trudna.

Stručnjaci za zarazne bolesti napomenuli su da, dok su komarci daleko najčešći načini prijenosa virusa Zika, ponekad se može dogoditi i seksualni prijenos.

Slučaj iz New Yorka ne iznenađuje, rekao je dr. Marc Siegel, profesor medicine na NYU Langone medical Center u New York Citiyju.

‘Svaki puta kada vidite prijenos virusa sa muškarca na ženu, uvijek postoji rizik od prijenosa virusa sa žene na muškarca – to smo otkrili s HIV-om’, rekao je Siegel koji nije bio dio istraživanja.

Siegel vjeruje da njujorški slučaj vjerojatno nije prvi prijenos virusa sa žene na muškarca – već samo prvi prijavljeni slučaj.

Međutim, ‘Ako je naša zabrinutost o Ziki rizik od prirođenih mana, prijenos sa žene na muškarca neće povećati taj rizik, osim ako muškaraca ima više partnera’, objasnio je Siegel. Siegel također vjeruje da seksualni prijenos virusa ne bi trebao ljude udaljiti od toga da se ne zaštite od komarca – glavnog izvora infekcije – kada god da putuju u Zikom obuhvaćena područja.

WHO ažurirao smjernice za virus Zika

Zbog rastuće stvarnosti spolno prenosivog Zika virusa, UN ovi zdravstveni dužnosnici izdali su ažurirane smjernice ranije ove godine s ciljem pomaganja spriječavanja infekcije.
Savjetodavno tijelo WHO-a pozvalo je da žene koje planiraju trudnoću pričekaju najmanje osam tjedana prije nego pokušaju začeti u slučaju ako one ili njihov partner žive – ili se vrate – iz područja gdje je virus Zike aktivan. Smjernice su prethodno savjetovale period od četiri tjedna čekanja.

I ako je muški partner imao simptome infekcije Zike, parovi bi trebali pričekati šest mjeseci prije nego pokušaju začeti dijete, rekli su dužnosnici WHO-a.

Virus Zika može se u rijetkim slučajevima prenijeti oralnim seksom. U izvješću objavljenom prošlog mjeseca, liječnici kažu da je žena iz Pariza (24) došla sa simptomima Zika virusa nakon što je imala spolni odnos s muškarcem. Muškarac je razvio simptome Zike netom uoči odlaska iz Brazila, a u Pariz je stigao u veljači. Svaki put par je imao vaginalni seks bez ejakulacije i oralni seks s ejakulacijom, prema izvješću objavljenom u New England of Medicine 2. lipnja.

Velika većina zaraze virusom Zika dogodila se u Latinskoj Americi, s tim da je Brazil vruća točka s procjenjenim 7. 000 slučajeva mikrocefalije.

Kako bi ograničili potencijalno širenje virusa Zika putem komaraca, zdravstveni su dužnosnici na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini razvili tri strategije: poboljšanu kontrolu komarca, širenje sposobnosti na testiranje na Ziku i pozivanje javnosti da se zaštite od komaraca.

Žene u reproduktivnim godinama koje žive u aktivnoj regiji Zike trebale bi se zaštititi od ugriza komarca tako da nose odjeću dugih rukava i hlače, repelentima izvan kuće, te ostankom u kući što je više moguće, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.