Novartis, unatoč Brexitu, nastavlja ulagati u Veliku Britaniju

Švicarska farmaceutska kompanija Novartis, najveći svjetski proizvođač receptnih lijekova nastavit će ulagati u Veliku Britaniju, unatoč odluci te zemlje da napusti Europsku uniju, rekao je izvršni direktor kompanije.

Joe Jimenez je rekao i da očekuje da će Europska agencija za lijekove (EMA), s trenutnim sjedištem u Londonu, nastaviti svoj posao na odobravanju novih lijekova u redovnom načinu, iako je vjerojatno da će se preseliti na novu lokaciju.

‘Uk je važno tržište za nas. Mnoge zemlje u Europi, ponajviše Švicarska, koja nije u EU i mi, nastavit ćemo investirati u te zemlje kao i u EU’, rekao je.

‘Nastavit ćemo snažno ulagati u UK unatoč odluci da napusti EU jer vidimo vrlo velika područja koja ne poznaju medicinske potrebe, a inovacije koje Novartis donosi mogu pomoći pacijentima u Velikoj Britaniji. ‘

Optimistični komentari Jimeneza, koji je ujedno i predsjednik Federacije farmaceutske industrije i Udruge trgovinskog tijela, u kontrastu su sa zabrinutosti nekih drugih rukovoditelja farmaceutskih industrija.

Direkor španjolskog Almiralla, primjerice, rekao je ranije ovog mjeseca da preseljenje EMA-e prijeti remećenju odobravanja novih lijekova i predstavlja umjerenu i dugoročnu zabrinutost.

Britansko farmaceutsko trgovačko društvo također je upozorilo da Britanija izvan Europe može potkopati buduća ulaganja, istraživanja i nova radna mjesta u zemlji.

Ovisno o točnim terminima i uvjetima izlaska iz EU, Britanija će možda morati razviti vlastiti domaći regulatorni sustav, dodajući dodatan sloj propisa i birokracije.

EMA, europski ekvivalent Američkoj administraciji za hranu i lijekove (FDA) trenutno odobrava lijekove za sve zemlje EU iz svog sjedišta u londonskom Canary Wharf financijskoj četvrti. Drugi europski gradovi već se natječu da EMA-i budu novi dom.

Farmaceutske industrije također se suočavaju s izazovima i nesigurnostima preko Atlantika – američkim tržištem – najvećom i naprofitabilnijom industrijom – suočavajući se s povećanim pritiskom na cijene.

‘Svi mi imamo plan za nove modele određivanja cijena u SAD-u koji bi nam pomogli osigurati održivost sustava kako američka populacija stari. Planiramo okoliš gdje se neće događati povećavanje cijena u SAD-u’, rekao je Jimenez.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.