Deterdžent za pranje rublja u kapsulama opasan je za djecu

Nova studija dodaje još jedan u nizu dokaza da su deterdženti za pranje rublja u kapsulama opasni za malu djecu.

Kapsule (sve u jednom paketiću) često dolaze u jarkim, privlačnim bojama – sadrže deterdžent koji se otpušta u vodi, kako ga korisnici ne bi trebali mjeriti u šalici. U SAD-u su uvedeni 2012., da bi već iduće godine Američki kontrolni Centar za trovanja primio više od 17. 000 poziva, odnosno jedan poziv na sat – o djeci koja su izložena kemikalijama iz kapsula za pranje rublja.
Sada je, nova studija, objavljena u časopisu Prevention, usporedila opasnosti kapsula za pranje rublja i standardnih deterdženata za pranje rublja te otkrila da će izloženost kapsuli djecu češće odvesti do bolnice.

Istraživači su analizirali podatke koje je sakupio National Electronic Surveillance System od 2012. do 2014. sa 26.062 slučaja vezanih za deterdžente za pranje, no ne kapsulama, kao i 9. 814 slučaja izloženosti kapsulama kod djece ispod 18 godina.

Najčešći rezultat slučajeva vezanih za kapsule bilo je trovanje, koje se dogodilo kod 71 % djece. Najčešći rezultat izloženosti deterdžentima bez kapsula je kontaktni dermatitis i poremećaj kože.

13 % djece, u slučajevima povezanim s kapsulama, zahtijevalo je hospitalizaciju u usporedbi s 3 % djece u slučajevima koji nisu vezani za kapsule.

Mala su djeca u posebnom riziku od ozljeda vezanih za ove kapsule, s 94 % od tih ozljeda koje se događaju kod djece ispod 6 godina. Za razliku od toga, tek 72 % djece ispod šest godina potražilo je pomoć na prijemima hitnih zbog deterdženata koji ne dolaze u kapsulama.

Studija je možda podcijenila problem jer je gledala samo hitne posjete, rekli su autori.

‘Individualci koji nisu zahtijevali tretman, ili su potražili liječenje u objektu druge vrste ili oni koji su se sami liječili, nisu uključeni u studiju, napisali su autori.

‘Za obitelji s malom djecom, ova studija naglašava opasnosti proizvoda (kapsula) za pranje i uistinu potvrđuje savjet medicinskih i potrošačkih stručnjaka koji kažu da se takvi proizvodi ne kupuju’, rekao je dr. Marcel J Casavant, šef toksikologije na dječjoj bolnici.

Casavant koji je bio angažiran da svjedoči u slučaju trovanja djeteta, sugerira da ukoliko roditelji i kupuju ove proizvode, da bi ih trebali pospremiti ‘tamo gdje ih dijete ne može vidjeti, dosegnuti i uopće doći do njega’.

‘Veći se napori trebaju uložiti kako bi se javnost adekvatno educirala o opasnostima deterdženata za pranje, naročito kapsula’, rekao je vodeći autor Thomas Swain sa Sveučilišta u Alabami u Birminghamu.

‘Dok nove regulative poput, za djecu otpornih omota kapsula, neprozirne ambalaže i manje privlačnih i obojanih kapsula mogu smanjiti broj hitnih posjeta djece, skrbnici bi trebali pospremati ove deterdžente, zajedno s drugim kemikalijama, na sigurno mjesto gdje djeca ne mogu do njih lako doći’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.