Definicija ‘gustoće tkiva dojki’ jako varira

Radiolozi se ne slažu oko toga što se kvalificira kao ‘guste grudi’, navodi se u novoj studiji.

Budući da se tumori teže uočavaju u gustom tkivu dojke i žene s gušćim dojkama su u većem riziku od raka dojke, gotovo polovina američkih država trenutno zahtijeva da se žene informiraju o tome imaju li ‘guste dojke’.

No, ova odluka može se jako razlikovati temeljem procjene individualnih liječnika, napisali su autori studije.

‘Dio poruke je da je procjena gustih grudi subjektivna’, rekao je vodeći autor studije Brian Sprague sa Sveučilišta Vermont u Burlingtonu.

Gustoća grudi jedan je od faktora kod odlučivanja za pregled za rak dojke, no nije jedini faktor, navodi Sprague.
Istraživači su proučavali više od 200. 000 mamografija na 145.000 žena u dobi od 40 do 89 godina između 2011. i 2013. Mamografe su ocijenjivala 83 radiologa na 30 radioloških objekata.

Radiolozi su gotovo svaku dojku ocijenili kao ‘gotovo u cijelosti masna’, ‘razbacanih gustoća’, ‘heterogene gustoća’ (neka ne gusta tkiva, no većina tkiva je gusta), i ‘esktremno guste’. Dvije posljednje kategorije kvalificiraju se kao ‘guste’ temeljem državnih propisa.

Sveukupno, gotovo 37 % mamografa ocijenjeno je tako da prikazuju guste grudi, no raspodjela u četiri kategorije varira široko od radiologa do radiologa.

Većina žena je u dvije srednje kategorije, a linija između kategorija je mutna, napisali su autori.

Žene u prve dvije kategorije su u 50 % većem riziku od dijagnoze raka od žena u posljednje dvije kategorije, rekao je. U rizik od raka dojke utječe dob prve menstruacije, dob rođenja prvog djeteta, prvi rođak s povijesti raka dojke i prethodne benigne bolesti.

‘Studija naglašava da je došlo do prekida veze između zakona gustoće i mjerenja gustoće’, rekao je Sprague.

Većina žena ne treba biti zabrinuta rezultatima ove studije, rekao je dr. Norman Boyd, sa Sveučilišta Toronto u Kanadi, koji nije bio uključen u analizu.

‘Gusto tkivo dojke nije dijagnoza već opis’, rekao je Boyd. Bilo što što uključuje subjektivnu ljudsku interpretaciju jako varira, uključujući klasifikaciju nemalignih tumora i stvarnih raka, rekao je.

U budućnosti, automatizirane metode, razvijene za upotrebu s digitalnim mamografima, vjerojatno će biti vrlo pouzdane, najavljuju autori.

Studija je objavljena u Annals of Internal Medicine.

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.