Zagrebački zavod za hitnu medicinu uveo liječnike na motoru

Zagrebački zavod za hitnu medicinu u suradnji s Gradom Zagrebom uveo je pružanje hitne medicinske pomoći na motociklu kojemu je cilj skraćenje vremena dolaska na mjesto intervencije kod vitalno ugroženih osoba, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj je taj pilot projekt predstavljen.

Osnovna inicijalna lokacija tima bit će u središtu Zagreba – u Đorđićevoj ulici, a ta je lokacija odabrana zbog toga što pokriva područje najjače zagušenosti prometom tijekom dana i zbog toga što su vremena čekanja na hitnu medicinsku pomoć u tom dijelu grada najdulja. Po potrebi će biti i dislociran na druga mjesta najveće prometne zagušenosti u Zagrebu.

Huljev je rekao da će se motocikl upućivati paralelno s timovima vozila Hitne medicinske pomoći uvijek kada se predviđa njegov brži dolazak na mjesto intervencije. Najavio je kako će detaljno pratiti indikacije i vremena dolaska motocikla te će se kontinuirano raditi evaluacija postignutih rezultata.

Istaknuo je kako su rezultati prvog dana uvođenja motocikla pokazali da je motocikl od vozila hitne medicinske pomoći bio prosječno brži za 4,4 minute.

Tijekom prošle godine je Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba imao ukupno 92.377 intervencija hitne medicinske pomoći, prosječno 253 intervencija dnevno. Od toga je imao 80.533 intervencija na terenu i 11.844 u ambulanti Zavoda. Od toga broja, prvog i drugog stupnja ukupno je bilo 18.845 intervencija (20,4 posto), odnosno oko 52 intervencije dnevno.

Ističu kako je za bolesnike i konačni ishod intervencije najvažnije “vrijeme čekanja” na intervenciju. Prema europskim i hrvatskim smjernicama to vrijeme za prvi stupanj hitnosti, u 80 posto intervencija u urbanoj sredini, bi trebalo biti unutar 10 minuta.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.