Zbog čega neki tumori prestaju odgovarati na imunoterapiju

Istraživači su po prvi puta identificirali mehanizme koji omogućavaju naprednom melanomu da postane otporan na novu klasu lijekova, poznatu i kao imunoterapija, koji rade po principu angažiranja vlastitog imunološkog sustava u borbi protiv bolesti.

‘Ovo će nam pomoći da bolje dizajniramo sljedeću generaciju tretmana’, rekao je dr. Antoni Ribas, direktor programa tumorske imunologije na Sveučilištu California Los Angeles i glavni autor studije objavljene u srijedu.

Lijekovi za jačanje imunološkog sustava, poput Opdiva kompanije Bristol-Myers Squibb i Keytruda Merck & Co Inc., mogu inducirati dugotrajnu remisiju, pa čak izliječiti, za neke pacijente s rakom, otkrivaju istraživači. Drugi pacijenti možda će iz prve odgovoriti na lijek, no njihov će se rak vratiti mjesecima ili čak godinama kasnije.

Dr. Ribas procjenjuje da će oko 40 % pacijenata s naprednim melanomom, najsmrtonosnijim rakom kože, prvo odgovoriti na imunoterapiju, no oko četvrtina od tih 40 % će doživjeti recidiv tri godine od tretmana.

Istraživači s UCLA proučavali su biopsije melanomskih tumora uzete prije i poslije tretmana Keytruda kod pacijenata čiji se rak vratio. Tumor od jednog pacijenta izgubio je gen B2M, mijenjajući način na koji imunološki sustav prepoznaje rak.

Tumori iz druga dva pacijenta razvili su nedostatke koji oštećuju funkciju gena poznatih kao JAK1 i JAK2, ograničavajući sposobnost imunološkog sustava da ubije stanice raka. Istraživači su uspjeli identificirati sličnu genetsku varijaciju u četvrtom setu tumora štitnjače.

Iako su pacijenti liječeni Keytrudom, dr. Ribas vjeruje da bi se otkriće moglo generalizirati na sve PD -1 terapije – referira se na protein PD-1 koji koristi tumor kako bi napao imunološki sustav.

Također, dr. Ribas je rekao da identificirani mehanizam otpornosti može objasniti zbog čega neki pacijenti uopće ne odgovaraju na imunoterapije.

‘Ako razumijemo proces, bit ćemo u stanju skrojiti ga bolje’, rekao je dr. Ribas. ‘A do te točke još nismo došli i niti jedan rad trenutno nije na putu da razvije lijek koji targetira identificirane mutacije’.

Studiju objavljenu u New England Journal of Medicine, financirao je National Cancer Institute, privatni filantropi i organizacija Stand up to cancer.

 

Izvor: Reuters

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.