Na tisuće u riziku od HIV-a: Kirurški tehničar zamijenjivao lijekove tijekom operacija

Bivši kirurški tehničar koji je HIV pozitivan izjasnio se krivim za opetovanu nezakonitu izmjenu lijekova u bolnici Colorado, čime je potencijalno izložio na tisuće pacijenata bolestima krvi, uključujući virusu AIDS-a, rekli su savezni tužitelji.

Vlasti su priopćile da je Rock Allen, 29, uhvaćen kako zamjenjuje injekciju napunjenu fentanil citratom, inače snažan sintetički painkiller, sa dozom nepoznate supstance tijekom operacije u siječnju na Švedskom medicinskom centru u predgrađu američkog grada Denvera.

‘Budući da je pristup fentanilu u bolnici ograničen, tuženik bi obično imao pristup fentanilu samo kada je šprica povučena za upotrebu na pacijentu tijekom operacije koja je u tijeku’, napisali su tužitelji u sudskom podnesku tog slučaja.

Bolnica je otpustila Allena i obavijestila 2.900 pacijenata, koji su bili podvrgnuti operaciji u bolnici između kolovoza 2015. i siječnja 2016., vremenski okvir kada je Allen tamo bio zaposlen, da se testiraju na HIV, hepatitis B i C.

Allen je priznao krivnju na Okružnom sudu u Denveru za kazneno djelo pod optužbom za namjernu izmjenu proizvoda s potrošačkim proizvodima i dobivanja kontrolirane supstance obmanom. Na presudi koja će se donijeti 13. listopada Allen se suočava s 14-godišnjom zatvorskom kaznom.

Prve vladine informacije bile su da je Allen nositelj neidentificiranih ‘krvlju prenosivih patogena’, da bi kasnije obznanili daje HIV pozitivan.

Nema izvješća o tome je li itko od pacijenata, koji su u vrijeme Allena operirani u bolnici, testiran pozitivan na bolesti, no tri bivša pacijenta tuže bolnicu za nemar kod zapošljavanja Allena, za kojeg savezne vlasti tvrde da ima dugu povijest krađe droga.

U tužbi, tužitelji su napisali da je Allen osumnjičen za krađu painkillera iz bolnica ili medicinskih klinika u državi Washington, Arizona i California.

Dok je služio u američkoj mornarici, u vojnoj bolnici u Afganistanu, Allen je na vojnom sudu 2011. osuđen za krađu 30 bočica fentanila.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti klasificirao je fentanil kao sintetički opioid 50 do 100 puta jači od morfija. Glazbenik Prince umro je od predoziranja od ovog narkotika u svojem domu u Minnesoti u travnju ove godine.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.