Antipsihotik ublažava mučninu pacijenata na kemoterapiji

Dodavanje jeftinog antipsihotika olanzapina konvencionalnom lijeku protiv povraćanja može pomoći prevenirati mučninu kod pacijenata s rakom, nova je studija testirana na 380 volontera.

Tijekom prvih 24 sata nakon kemoterapije, 74 % pacijenata koji su primali antipsihotik zajedno sa svojom kemoterapijom nije imalo mučninu. Usporedba je ovo s 45 % među onima koji su primali placebo. Prednosti su se nastavile pet dana kako se nastavila i terapija lijekovima.

‘Bio sam presretan kada su rezultati pokazali da su statistički značajni, jer je ovo prva studija koja se fokusirala samo na mučninu’, rekao je glavni autor studije dr. Rudolph Navari sa Sveučilišta u Indiani.

Postojeći lijekovi dobri su u sprečavanju povraćanja no ‘mi zapravo nemamo nikakav učinkoviti tretman protiv mučnine’, rekao je Navari. ‘I to je velik problem kada govorimo u terminima posla, brige o djeci i kvaliteti života’.

No, ključna nuspojava olanzapina – ekstreman umor kod nekih bi pacijenata mogla predstavljati problem.

Ispitivanje je izvršeno na ljudima koji su primali cisplatin ili kombinaciju ciklofosfamida i antracikline za svoje tumore. Oba režima poznata su da uzrokuju mučninu i povrćanje.

Među volonterima, rak dojke imalo je 65 % pacijenata, rak pluća 13 % pacijenata i ostatak je bio liječen za druge vrste tumora, podaci su koji stoje u izvješću objavljenom u New England Journal of Medicine.

Do kraja petodnevnog perioda liječenja, 37 % pacijenata od onih koji su uzimali olanzapine nisu uopće imali mučninu u usporedbi s 22 % pacijenata koji su primili placebo.

Kada je tim pregledavao klinički značajnu mučninu – rezultatom 3 ili više na skali od 0 do 10 – 67 % primatelja olanzapina tijekom pet dana nije imalo mučninu za razliku od 49 % među onima koji su dobivali standardnu terapiju.

Olanzapine je dostupan u generičkoj formi. Pacijenti su praćeni samo tijekom jednog ciklusa. Ipak, Navari je rekao da učinak lijeka protiv mučnine može trajati i kroz sljedeće cikluse.

Kada se koristi kao antipsihotik, ‘daje se za tri, šest, devet mjeseci i njegova se učinkovitost ne troši’.

U ispitivanju nije bilo ozbiljnih nuspojava, iako je lijek proizveo teške sedacije u 5 % primatelja oko drugog dana tretmana. To je oslabilo tijekom vremena, napisali su istraživači ‘što sugerira da su se pacijenti adaptirali na sedativni učinak’.

No, umor može biti problem’.

‘Mnogo pacijenata pokušava uravnotežiti svoj posao i obiteljski život stoga će htjeti naći formulu gdje dobivaju svoj tretman i mogućnost da budu funkcionalni koliko mogu’.

‘Glavni problem s liječenjem olanzapinom je dobivanje na težini i druge metaboličke posljedice. Međutim, one se obično javljaju s produženim izlaganjem, koje nije primjenjivo na ovu situaciju’, rekao je dr. David Greenblatt, istraživač farmakologije.

‘Obzirom da nema drugog antipsihotičkog sredstva koje se usporedo vrednovalo u studiji, ne može se zaključiti da je olanzapin jedinstven, drugi antipsihotik možda ima jednako slična svojstva’, rekao je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.