Vaš ginekolog želi da znate ovih 7 stvari

Bez obzira na to koliko vam ugodno bilo kod ginekologa, još uvijek ste možda nesigurni oko nekih stvari, poput toga koji su simptomi vrijedni spominjanja, koliko često ići na preglede i kako se najbolje za pregled pripremiti.

Evo najboljih savjeta od ginekologa o tome kako dobiti najviše iz ovog liječničkog pregleda.

1. Zakažite pregled jednom godišnje, čak i ako ne trebate papa test

Čak i ako su rezultati posljednjeg nalaza papa testa i testa na HPV bili čisti, još uvijek je potrebno otići ginekologu.

‘Testiranje na karcinom papa testom ili mamogramom samo su jedna komponenta pregleda. Također je važno napraviti godišnji pregled zdjelice i grudi, jer na taj način ginekolozi otkrivaju stvari poput fibroida i cista na jajnicima, rekla je Allison Hill, ginekologica u Los Angelesu.

Vaš liječnik će vjerojatno željeti znati bilo kakvu promjenu u vašem menstralnom ciklusu, bilo da je riječ o kontracepijskoj piluli i tome da li je još uvijek baš ta najbolja opcija, kao i životne navike poput toga pušite li i vaše težine.

2. Nema potrebe za uljepšavanjem ‘tamo dolje’

‘Mnoge žene brinu o tome jesu li se dobro depilirale prije pregleda, no iskreno, ja to niti ne primjećujem’, rekla je Hill.

Također, iako biste htjeli biti mirisni ‘dolje’ za svog doktora, loša je ideja tuširati se baš uoči pregleda.

‘Kada se tuširate, to nama liječnicima ostavlja jako malo tragova što se dolje događa’, rekla je Constance Young, izvanredna profesorica ginekologije i opstetricije na Sveučilišta Columbia.

Također, liječnici naglašavaju da tuširanje može uzrokovati bakterijsku infekciju, zbog promjene u ravnoteži zdravih bakterija i kiseline u vagini. Stoga ne bojte se držati stvari prirodnima.

3. Obratite pažnju na redovni iscjedak kako biste znali kada se nešto mijenja

Jedna od najčešćih briga koju ginekolozi često čuju je ‘Imam neki iscjedak, da li je to normalno?’. Ako je iscjedak čist, ne svrbi i ne smrdi, vjerojatno je u redu. No najbolji način da to znate je da iscjedak pratite mjesec dana, obzirom da će zdravi iscjedak promijeniti kroz menstrualni ciklus.

Ako je iscjedak različit od uobičajenog, provjerite ga sa svojim liječnikom, jer posrijedi može biti riječ o gljivičnoj infekciji, problem s previše bakterija ili spolno prenosiva bolest.

‘Infekcije obično imaju snažan miris, pomalo riblji, ili ju prati žarenje ili svrbež’.

Vaš liječnik će vas vjerojatno pitati da se pokušate sjetiti bilo koje promjene dva do tri tjedna prije nego je iscjedak počeo. Imate li možda novog seksualnog partnera, jeste li imali nezaštićen seks, ili pak jeste li počeli uzimati antibiotike koji mogu dovesti do gljivične infekcije… Što više tragova pružite bolje će vaš liječnik biti u stanju procijeniti uzrok i tretman liječenja. Ako je on naravno potreban.

4. Nema razloga imati bolne menstruacije

Normalno je imati grčeve i neugodu tijekom menstruacije. No, ne olakša li vam bol lijek protiv bolova bolove ili toliko boli da morate ostati kod kuće umjesto da odete u školu i posao, trebali biste posjetiti liječnika što je prije moguće.

‘Ima mnogo opcija dostupnih za kontrolu krvarenja i bolove kod menstruacije, tako da nitko danas uistinu ne treba patiti od njih’.

Kontracepcijske pilule ili intrauterini uređaj može smanjiti ili čak zaustaviti krvarenje i grčeve.

5. Intrauterini uređaj namijenjen je svim dobnim skupinama

Intrauterini uređaj poput ParaGarda ili Mirene su jednostavni i učinkoviti, a jedna su od metoda kontracepcije koje najčešće odabiru žene ginekolozi za sebe. No, mnoge žene još uvijek misle da ovaj uređaj mogu dobiti tek kada su odlučile više ne imati djecu.

Američki Koledž porodničara i ginekologa te američka Akademija pedijatara sada ohrabruje žene za dugoročnom kontracepijskom metodom, uključujući intrauterini uložak ili implantat ispod kože Nexplanon za mlađe žene i tinejdžerice.

‘Ovi dugotrajne, reverzibilne metode su za žene koje nisu dobre u tome da svaki dan moraju zapamtiti da uzmu pilulu i koje ne žele djecu idućih nekoliko godina’.

6. Kada je riječ o genitalijama, širok je pojam ‘normalnog’

Najmanje jednom tjedno barem jedna pacijentica Hill upita: Izgledaju li moji vanjski organi čudno dolje? Osim ako ne vidite nešto novo poput madeža, kvržice ili lezije, ne brinite oko izgleda vaših genitalija.

‘Sve izgledaju drukčije. Labije mogu biti asimetrične, i još je mnogo kože i izbočina dolje. Sve te razlike obično su savršeno normalne. No ako sumnjate, ne boli ako pitate’.

7. Ured vašeg liječnika je zona bez predrasuda

Bez obzira kako izgledala vaša seksualna povijest, budite uvjereni da vaš liječnik koji sjedi za stolom ne donosi moralne prosudbe o vama. On ili ona jednostavno trebaju znati sve činjenice o vašim seksualnim aktivnostima kako bi shvatio jeste li u riziku za spolno prenosivim bolestima i infekcijama i kako bi vam pomogao odabrati ispravnu kontracepijsku metodu.

Ako ipak osjećate da vas vaš ginekolog prosuđuje, što vas automatski udaljava od toga da budete u potpunosti iskreni, potražite novog liječnika koji će vam olakšati vaše probleme, a sve kako biste ostali zdravi i sigurni.

 

Izvor: WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.