Tinejdžeri oprezniji u seksu ako roditelji postave pravila i ako ih motre

Analize pokazuju da roditelji koji postave pravila i koji motre situaciju oko svog tinejdžera češće imaju djecu koja su opreznija kada je riječ o seksu.

‘Roditelji su važni i utjecajni’, rekao je suautor studije Vincent Guilamo-Ramos sa njujorškog sveučilišta Silver School of Social Work.

Kako roditelji mogu uvjeriti svoje dijete da se angažira u što manje seksualnih aktivnosti, naročito u rizičan nezaštićen odnos?

Autori studije kažu da statistika sugerira da na stotine tisuća američkih tinejdžerica svake godine ostaju trudne, a više od 75 % tih trudnoća su neplanirane.

Spolno prenosive zarazne bolesti još su jedan rizik za tinejdžere i mlade odrasle: istraživanja pokazuju da je u 2012. kod mladih u dobi od 20 do 24 godine postojala najviša stopa novih infekcija s virusom HIV, virusom koji uzrokuje bolest sidu.

U novoj studiji istraživači su kombinirali i analizirali rezultate 30 studija iz cijelog svijeta. Studije, dovršene između 1984. i 2014. analizirale su učinke roditeljskih aktivnosti poput toga da znaju što im djeca rade ili postavljanjem pravila. Cilj studija bio je vidjeti hoće li djeca roditelja koji postavljaju pravila i koji ih motre češće preskočiti spolnu aktivnost – definiranu različitim načinima – ili će upotrijebiti kontracepciju.

Istraživači su otkrili da djeca roditelja koji postavljaju pravila i koji ih motre – imaju seksualne aktivnosti kasnije u životu. Ona djeca čiji roditelji samo motre također će češće koristiti kondome i druge oblike kontracepcije, ovoga puta postavljanje pravila nije imalo učinka.

‘Kada su djeca seksualno aktivna, manja je briga postaviti pravila. Važnije je imati bolji odnos s djetetom i bolju komunikaciju’, kaže Ramos.

Zbog dizajna prethodnih studija, istraživači nisu mogli odgovoriti jesu li djeca roditelja koji su ih motrili ili postavljali pravila direktno utjecali na to da su djeca opreznija oko seksualnosti. Drugi faktori mogu objasniti očiglednu vezu u statistici.

‘Moguće je, primjerice, da djeca koja ne rade riskantne stvari više komuniciraju sa svojim roditeljima o svojim životima, čime dozvoljavaju veći monitoring’, rekla je Atika Khurana, izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Oregon. No, mnoga istraživanja ukazuju da roditeljski monitoring čini dobro.
Dok novo izvješće ne pokazuje ‘ništa novo osim da brojne prethodne studije pokazuju da monitoring funkcionira’, otkrića ‘pružaju roditeljima zeleno svjetlo da budu roditelji’, rekao je dr. Richard Rupp, šef bihevioralne medicine na Sveučilištu Texas Medical Branch u Galvstonu.

Općenito, rekao je Rupp, istraživanje pokazuje da roditelji mogu učiniti tri učinkovite stvari da odgode seksualnu aktivnost svog tinejdžera: Mogu biti dobri modeli svojim akcijama, komunicirati sa svojom djecom i držati oči na njima.

‘Vrlo slične rezultate otkrili smo za druga rizična adolescentska ponašanja’, rekao je Rupp.
‘Vjerojatno najasniji primjer je vožnja. Roditelji komuniciraju sa svojom djecom da budu sigurni u automobilu i to je obiteljsko pravilo za vožnju, kao i posljedice nesigurne vožnje automobilom’.

Kako ove vrste roditeljskih strategija zapravo utječu na to što djeca rade?

Khurana kaže da je jedna teorija da su svijest i roditeljska pravila ‘pokazatelj pozitivne i poticajne obiteljske klime koja štiti tinejdžere od negativnih ishoda’.
‘Također, roditelji koji prikupljaju podatke od svojih tinejdžera o njihovim prijateljima ili tome gdje su šalju implicitnu poruku svojim tinejdžerima da brinu o njima i njihovoj dobrobiti’.

Međutim, istraživanja su i pokazala da strogo roditeljstvo može ispaljivati i hice nazad kada dijete to ponašanje vidi kao preveliku kontrolu, kaže Khurana. U ovim slučajevima djeca se mogu pobuniti.

‘Roditelji moraju biti svjesni potrebe za rastućom autonomijom svog djeteta’.

 

Izvor: WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.