Šipak napokon otkrio svoju snažnu tajnu protiv starenja

Švicarski znanstvenici otkrili su da tvar koja se nalazi u šipku ima potencijalno svojstva protiv starenja, čime jača reputaciju ovog voća kao superhrane i potiče razvojne planove od strane lokalne biotehnološke tvrtke.

Istraživači na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne objavili su u u časopisu Nature Medicine da je davanje urolitina A starijim miševima povećalo izdražljivost kod trčanja za prosječnih 42 %.

Urolitin A proizvodi se u tijelu kada sastojke poznate kao elagitanini, koji se nalaze u voću, razgrađuju bakterije u crijevima.

Znanstveni tim surađuje s biotehnološkom kompanijom Amazentis kako bi razvili nutritivni dodatak koji može ojačati mišićnu snagu i izdržljivost mišića tijekom starenja, uz napomenu da se prvi rezultati kliničkih ispitivanja na ljudima očekuju iduće godine.

‘Vjerujemo da naše istraživanje otkriva zdravstvene prednosti urolitina A te drži obećanje za zaustavljanje i vraćanje snage kako mišići stare’, rekao je Patrick Aebischer predsjednik i suosnivač Amazentisa.

‘Riječ je o potpuno prirodnoj tvari, a njegov je učinak snažan i mjerljiv’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.