Sigurnost kod analnog seksa i zdravstveni problemi

Oko 90 % muškaraca koji su imali seks sa muškarcem i oko 5 do 10 % seksualno aktivnih žena uključeno je u receptivni analni seks.

Često se na njega referira kao analni seks, analni odnos je seksualna aktivnost koja uključuje umetanje penisa u anus. Ljudi angažirani u analni seks stavljaju se u opasnost od zdravstvenih rizika, jer je anus pun živčanih završetaka, što ga čini jako osjetljivim.
Za neke primatelje analnog seksa, anus može biti erogena zona koja reagira na seksualnu stimulacijuu. Za partnera koji ga daje, anus može pružiti ugodno stezanje oko penisa.

Dok je nekim ljudima analni seks užitak, ova praksa ima mane i zahtijeva posebne mjere opreza.

Da li je analni seks siguran?

Postoji niz zdravstvenih rizika koje nosi analni seks i analni seks je najrizičnija forma seksualne aktivnosti iz nekoliko razloga, uključujući sljedeće:

  • Anusu nedostaje prirodna vlaga koju vagina posjeduje. Penetracija može pokidati tkivo u anusu, dopuštajući bakterijama i virusima da uđu u krvotok. Ovo može rezultirati širenjem seksualno zaraznih bolesti uključujući HIV. Studije ukazuju da analna izloženost HIV-u ima 30 puta veći rizik za recepetivnog partnera od vaginalne izloženosti. Izloženost Humanom papiloma virusu (HPV) može dovesti i do razvoja analnih bradavica i raka anusa. Korištenje lubrikanta može donekle pomoći, no ne spriječava potpuno od trganja.
  • Tkivo unutar anusa nije zaštićeno kao koža oko anusa. Naše vanjsko tkivo ima slojeve mrtvih stanica koje služe kao zaštitna barijera protiv infekcije. Tkivo unutar anusa nema tu prirodnu zaštitu, što ga ostavlja ranjivim za kidanje i širenje infekcija. Anus je dizajniran da drži izmet. Okružen je mišićem nalik prstenu, koji se naziva analni sfinkter, koji se zateže kada imate dugu nuždu. Kada je ovaj mišić čvrst, analna penetracija može biti bolna i teška. Opetovani analni seks može dovesti do slabljenja analnog sfinktera te otežati držanje izmeta dok ne dođete do toaleta. Međutim Kegelove vježbe, kako bi se ojačao sfinkter, mogu pomoći spriječiti ovaj problem ili ga ispraviti.
  • Anus je pun bakterija. Čak i ako oba partnera nemaju spolno prenosivu infekciju ili bolest, bakterija koja se normalno nalazi u anusu može potencijalno inficirati pružatelja. Prakticiranje vaginalnog nakon analnog seksa može dovesti do infekcije vaginalnog i urinarnog trakta.
  • Analni seks nosi i druge rizike. Oralni kontakt s anusom oba partnera može dovesti u opasnost i rizik od zaraze hepatitisom, herpesom, HPV-om i drugim infekcijama. Za heteroseksualne partnere može se dogoditi trudnoća ako je sperma ispostavljena blizu otvorenja vagine.

Ozlijeđivanje

Iako ozbiljnije ozlijeđivanje tijekom analnog seksa nije uobičajeno, može se dogoditi.

Krvarenje nakon analnog seksa može se dogoditi zbog hemeroida ili pucanja ili nečeg ozbiljnijeg poput perforacije (rupe) u kolonu. Ovo je opasan problem koji zahtijeva trenutnu medicinsku intervenciju. Tretman uključuje ostanak u bolnici, kirurgiju i antibiotike za prevenciju infekcije.

Prevencija problema vezanih uz analni seks

Jedini način da u potpunosti izbjegnete rizike analnog seksa je da ga ne prakticirate. Ako se upustite u analni seks, uvijek je važno imati kondom kako bi se zaštitili od širenja infekcija i bolesti.

Slijedite savjete kako biste povećali sigurnost kod analnog seksa:

  • Izbjegavajte staviti u usta ili vaginu penis koji je već bio u anusu sve dok vaš partner ne stavi kondom.
  • Koristiti obilno lubrikant kako biste reducirali rizik od pucanja tkiva. S kondomima od lateksa uvijek koristite lubrikant na bazi vode.
  • Opustite se prije umetanja penisa kako bi se smanjio rizik od trganja. Okupajte se u toploj kupci prije analnog seksa ili ležite na trbuhu što može olakšati ulazak.
  • Prestanite s analnim seksom ako vam je bolan.
  • Ako osjetite krvarenje nakon analnog seksa ili primijetite kvržice ili čireve oko anusa ili da iz njega izlazi iscjedak, posjetite liječnika što prije možete.

 

Izvor: WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.