Bolnički sustav stvara 1,2 milijarde kuna duga godišnje, neophodna reorganizacija

Ministar zdravlja Dario Nakić upozorio je kako hrvatski zdravstveni sustav stvara godišnje 1,2 milijarde kuna novog duga, ističući da bolnice neće prestati stvarati nove dugove sve dok god se ne napravi reorganizacija i reforma bolničkog sustava.

Upitan za komentar stvaranja duga u Općoj bolnici Dubrovnik kao posljedice nedovoljnog izdvajanja sredstava iz HZZO-a, ministar je novinarima odgovorio kako dubrovačka bolnica nije jedina u toj poziciji.

‘Svjesni nestabilnosti zdravstvenog sustava mi smo odmah po dolasku na vlast pokrenuli reforme, jer zdravstveni sustav na godišnjoj razini stvara 1,2 milijarde kuna novog duga. Što se tiče stvaranja duga, dubrovačka bolnica nije ništa lošija u odnosu na druge. Da bi osigurali neke stvari u pogledu zdravstvene zaštite moramo izdvajati više iz HZZO-a, a ako idemo dosadašnjim načinom to je moguće samo kroz zaduživanje. Potrebna nam je reorganizacija bolničkog sustava u cjelini kako bi imali stabilan i kvalitetan zdravstveni sustav, a da nepotrebne troškove reduciramo’, poručio je Nakić.

Ministar se u Dubrovniku sastao sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem povodom uvođenja ljetne helikopterske službe hitne medicine na području najjužnije županije, koja će funkcionirati sve do 1. listopada.

‘Mi se volimo pohvaliti velikim brojem ljudi koji nas posjećuje, ali to od nas zahtijeva više ulaganja i veću razinu zdravstvene zaštite. Svjesni smo položaja ove županije i činjenice da je prva sljedeća bolnica ona u Splitu i udaljena više od 200 kilometara. MUP je ustupio jedan svoj helikopter koji će biti stacioniran ovdje u Dubrovniku, a ovo nije kraj dobre suradnje. Upravo zbog udaljenosti bolnica razmišljamo kako unaprijediti kvalitetu hitne medicinske pomoći u Metkoviću, gdje će se kroz postojeći Dom zdravlja pojačati mogućnost pružanja hitne pomoći kako bi što ravnomjernije zaokružili zdravstvenu zaštitu i kvalitetu života u cijeloj županiji’, rekao je Nakić.

 

Izvor: Hina

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.