Nakić: Ograničavanjem uputnica C1 uvodi se red u zdravstveni sustav

Ministar zdravlja Dario Nakić poručio je da se ograničavanjem izdavanja internih uputnica (C1) pacijentima za bolničke pretrage uvodi red u zdravstveni sustav i omogućava da liječnik obiteljske medicine bude osnovni stup zdravstvene usluge.

Ministarstvo zdravlja izmijenilo je postupak upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, tako da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije, što kritizira Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Nakić je poručio da i dalje ostaju uputnice za slanje na specijalističke preglede, no da liječnici specijalisti neće moći više slati pacijenta na preglede koji nisu iz njegove domene, već će to moći jedino liječnici obiteljske medicine.

‘Ako ste uputili pacijenta gastroenterologu onda sumnjate na bolesti iz tog područja. Nije normalno da uputite pacijenta gastroenterologu, a onda ga on šalje dermatologu, ginekologu…. Mislim da je normalno da pacijenta vodi njegov liječnik obiteljske medicine i da je zapravo on taj koji ima najbolji uvid u stanje pacijenta i ciljano ga šalje specijalistima’, rekao je.

Pri tom je podsjetio da C1 uputnice vrijede godinu dana.

‘Sad zamislite da pacijenta njegov liječnik obiteljske medicine ne vidi godinu dana i nema uvid u njegovo stanje, a osnovna mu je briga upravo da ima uvid u njegovo stanje’, kaže Nakić.

Ističe da se ništa ne mijenja za pacijente koji boluju od malignih bolesti i one koji se pripremaju za transplantaciju, upravo zato da bi čim prije mogli doći na listu za transplantaciju odnosno oboljeli od malignih bolesti čim prije obavili pretrage. Za njih neće biti dodatnog odlaska kod liječnika obiteljske medicine, rekao je.

‘Ne smiju i ne mogu bolnički liječnici, specijalisti, zamijeniti liječnike obiteljske medicine. Cilj je da pacijent ne smije ispasti iz sustava, a da ga njegov liječnik obiteljske medicine ne vidi. Liječnik obiteljske medicine u Hrvatskoj mora biti osnovni stup zdravstvenih usluga’, poručio je.

Upozorio je i na podatak da se u Hrvatskoj 20 do 25 posto pacijenta šalje na daljnju specijalističku obradu, odnosno ne rješava ih se u primarnoj zaštiti, dok je u EU taj prosjek od 5 do 10 posto.

Nedopustivo je da se netko igra sa zdravstvenim sustavom

Iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata poručuju da ih zovu ljutiti pacijenti vraćeni sa pregleda kojeg su već mogli obaviti i riješiti problem.

Donošenjem odluka i najavama o izmjenama korištenja uputnica, događa se opća zbunjenost u zdravstvenom sustavu koja šteti i pacijentima i liječnicima.

Ne vidimo niti jednu svrhu i dobrobit takve odluke koju tehnički ministar donosi, dapače, stvara nove probleme koje sada nema tko riješiti dok nemamo odgovornu vladu. Nedopustivo je da se netko igra sa zdravstvenim sustavom , a tim više što neće za to odgovarati. Liječnici opće medicine itekako znaju svoj posao i nije fer ni pošteno da ih se na ovakav način ograniči, a potom se ograniči i pacijente koji gube svoja prava kao pacijenti.

Stvarno je bilo dosta poigravanja sa bolesnim ljudima koji čekaju na preglede, a i kad dođu na red da ih se vrati radi uputnice.

Da se uputnice i daju na način koji ne trebaju, opet ovo nije rješenje, već dogovor., stoji u priopćenju za javnost kojeg potpisuje predsjednica Udruge Jasna Karačić.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.