Obilne menstruacije događaju se zbog proteina koji nedostaje

Jedna trećina žena doživjela je veoma jako menstrualno krvarenje – pri kojem gubi više od 80 mililitara krvi tijekom menstruacije – barem jednom u životu. Individualne anatomske razlike često se za ovo krive, no niske razine proteina mogle bi biti pravi krivac za ovo. Ovo bi otkriće moglo dovesti do novih, targetiranijih tretmana.

‘Obilno menstrualno krvarenje jedan je od najčešćih razloga za posjet ginekologu’, rekla je Jackie Maybin s MRC Centra za reproduktivno zdravlje na Sveučilištu Edinburgh.

I ono može imati veliki utjecaj na kvalitetu života žene.

Ponekad se fizički uzrok može identificirati – i fibroidi i endometrioza mogu trigerirati prekomjerno menstrualno krvarenje, primjerice. No u oko polovine slučajeva uzrok ostaje misterij.

Sada postoji dokaz da je u cijeli proces uključen protein HIF1. Ovaj protein aktivira druge gene kada razine kisika padnu – nešto što je poznato da se događa u uterusu tijekom menstruacije – i igra ulogu u oporavku crijeva.

Kako bi saznali da li HIF1 također pomaže popraviti sluznicu uterusa nakon menstruacije, Maybin i njezine kolege prikupili su male uzroke stanica iz maternica osam žena – četiri od njih doživjele su snažno menstrualno krvarenje – koje je trajalo dulje od mjesec dana.

Kada su ispitali ove uzroke otkrili su da HIF1 pojavljuje u maternici za vrijeme ciklusa, ali da žene s teškim krvarenjem imaju mnogo niže razine ovog proteina.

Novi tretmani?

Maybin tim tada je umjetno izazvao krvarenje kod miševa jednom mjesečno, dajući im injekcije estrogena i progesterona koji oponašaju hormonalnu fluktuaciju kod žena.

Otkrili su da su, 16 sati nakon što su počeli krvariti, maternice miševa već počele pokazivati znakove oporavka. No ovo nije bilo tako za miševe koji su genetski modificirani. Modificirani miševi nisu pokazali ovakav oporavak unutar 24 sata.

Ovo ukazuje da HIF1 je važan za oporavak sluznice maternice i zaustavnjanje gubitka krvi. Teorija je poduprta činjenicom da žene s obilnim menstrualnim krvarenjem imaju i dulje cikluse – u prosjeku traju dva dana dulje, rekla je Maybin.
Iako je riječ o maloj studiji, Maybin se nada da će tretmani koji jačaju razine HIF1 možda jednog dana pomoći ženama koje doživljavaju obilna menstrualna krvarenja.

Žene se od ovog stanja obično liječe hormonalnim kontraceptivima poput pilula ili spiralom. No, takvi se tretmani moraju uzimati redovito i mogu doći s nuspojavama koje neke žene pronalaze neugodnim.

 

Izvor: New Scientist

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.