Mogu li šišmiši zaustaviti virus Zika

Zdravstveni djelatnici bore se kako bi odobrili cjepivo protiv virusa Zika kako ljeto odmiče. No, jedan je grad u okrugu New York usvojio nekonvencionalan pristup kao borbu protiv bolesti koju prenose komarci, a to su šišmiši.

Ove leteće životinje, prirodni predatori komaraca, mogu pojesti i do 1.000 komaraca u jednom satu. Grad na ovaj način pozdravlja pristup bez kemikalija kako bi napravio deratizaciju.

Kako bi poduprli populaciju gradskih šišmiša, dužnosnici u New Hempsteadu, New York instalirali su ‘kutije za šišmiše’ u Clark Botanic Gardens kako bi privukli životinje.

Kutije fiksirane na pet do devet metara iznad tla na drveću, mali su drveni kavezi koji repliciraju prirodni habitat šišmiša. U svaku kutiju stane 50 do 100 šišmiša. U Clark Botanicu trenutno ih je 20-ak.

Gradske se vlasti nadaju da će instalirati još kutija prije završetka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru idućeg mjeseca, kada će se američki olimpijci vraćati iz Zikom zahvaćenih gradova u Južnoj Americi.

‘Kako su pred nama ljetni mjeseci, vidimo proliferaciju komaraca’, rekla je gradska nadzornica Judi Bosworth.

‘U potrazi smo za ekološki prihvatljivim načinom rješavanja problema. Pesticidi neće ubiti samo komarce nego i njihove predatore ribe i šišmiše i druge kukce, a komarci su i tako izgradili otpor na pesticide’.

‘Šišmiši uistinu rade fenomenalan posao jedući insekte, stoga želimo pozdraviti šišmiše u New Hempsteadu’. ‘U potrazi smo i za organskim pesticidima, no šišmiši su naša prva opcija’. ‘Ne možemo prisiliti šišmiše da jedu komarce, no njih treba stalno hraniti, a komarci su im ukusni zalogaji’.

Najvjerojatniji način da se Zika proširi Amerikom je ako se zaražen čovjek vrati s putovanja u inozemstvu, gdje ga je ugrizao komarac vrste Aedes aegypti – vrsta koja prenosi i dengua groznicu i virus žute groznice.

Šišmiši kao logičan izbor

Idućih nekoliko tjedana kreće akcija u kojoj će se građani naučiti kako sagraditi kućice za šišmiše kako bi ih postavili na svoje posjede.  Također, zadatak je i uvjeriti stanovnike da šišmiši nisu demonski likovi koji sišu krv.

Ipak, ne postoje studije koje su dokazale učinkovitost kutija za šišmiše. Međutim, gradske vlasti inzistiraju da je privlačenje predatora komaraca logičan pristup problemu.

No ovo nije nova ideja: Prvi je puta New Hempstead kutije za šišmiše doveo 2007. tijekom epidemije virusa Zapadnog Nila, još jedne bolesti koju prenose komarci.

Bakterijom protiv Zike?

No, to nije sve. Nedavna studija pokazala je da se virus Zike navodno može blokirati bezopasnom bakterijom pronađenom u pčelama i leptirima.

Mehanizam je sljedeći: Znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin -Madison tvrde da benigna bakterija, nazvana Wolbachia pipientis može blokirati transmisiju Zike kod komaraca Aedes aegypti.

Znanstvenici su prvo virusom Zika s ljudskog pacijenta zarazili miševe. Potom su s Wolbachiom inficirali komarce iz drugih predjela prije nego su ih poslali na miševe.

Četiri, sedam, 10 i 17 dana nakon što su komarci pili krv zaraženu virusom Zika, znanstvenici su ih testirali na zarazu virusom Zika.

Procjenjivali su je li se virus raširio ili proširio na druga tkiva u komarcima i proučavali su da li je virus napravio svoj put do sline komarca, gdje mora biti prisutan kako bi se prenio.

Znanstvenici su zaključili da će se komarci koji prenose bakteriju manje vjerojatno zaraziti virusom Zika nakon što se nahrane virusne krvi, a oni koji su bili zaraženi nisu bili u stanju prenijeti virus u svoju slinu.

 

Izvor: Daily Mail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.