Farmaceutski divovi oko ispadanja Velike Britanije s ovog tržišta

Farmaceutska industrija i vladini dužnosnici formirali su radnu skupinu za rješavanje regulatornih i drugih problema s kojima se suočava farmaceutski sektor od kada je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju.

Farmaceuti, koji su u ogromnoj većini bili za ostanak u EU, čine 25 % ukupne poslovne potrošnje za istraživanje, a kompanije upozoravaju da Brexit prijeti nesigurnosti, te dodaju kompleksnost i potencijalna kašnjenja u odobrenjima lijekova u mogućem scenariju u ne tako dalekoj budućnosti.

Novom upravljačkom skupinom supredsjedavat će izvršni direktor GlaxoSmithKlinea Andrew Witty, CEO AstraZenece Pascal Soriot i ministar znanosti života George Freeman, rekao je glasnogovornik vlade.

Inauguracijski sastanak održan je u srijedu, a sudionici su se složili da će raspraviti pitanja u rasponu od intelektualnog vlasništva i trgovine do regulacije i pristupu kvalificiranim radnicima.
GSK i AstraZeneca u zajedničkoj su izjavi rekli da žele osigurati ishode koji će ‘omogućiti farmaceutskoj industriji da i dalje nastavi raditi na važnim doprinosima zdravlju i bogatstvu’.

Ovo je ujedno i cilj vlade, koja mnogo godina ponavlja da su farmacija i biotehnologija prioritetni sektori.

Iako će utjecaj Brexita na globalne kompanije poput GSK i AstraZenece biti ograničen, britanska farmaceutska trgovačka asocijacija upozorila je da bi Britanija izvan EU mogla potkopati buduća ulaganja, istraživanja i nova radna mjesta u zemlji.
Značajno, Britanija će također možda morati razviti svoj vlastiti domaći regulatorni sustav, s novim slojem propisa i birokracije, a britanski bi se pacijenti mogli premjestiti na kraj reda za nove lijekove ako kompanijama veći prioriteti budu zemlje većeg tržišta EU ispred britanskog.

Trenutno, Britanija je značajno središte za kompanije koje se bave znanostima života, uz pomoć Europske agencije za lijekove sa sjedištem u Londonu, koja odobrava lijekove za EU.
No, paneuropski regulator lijekova očekuje se da će se premjestiti na drugu lokaciju.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.