Na stotine američkih kompanija prodaje neodobrene terapije matičnim stanicama

Više od 300 tvrtki prodaje neodobrene procedure matičnih stanica na više od 500 klinika u SAD-u, nova je studija temeljena na internetskom pretraživanju.

Pronađene u embriju, krvi iz pupkovine i odrasloj koštanoj srži, matične stanice imaju potencijal da se razviju u bilo koji tip specijaliziranih stanica u tijelu. Matične stanice mogu se koristiti kako bi se oporavila područja oštećena zbog bolesti ili dobivena ozljedom, podaci su američkog Odjela za zdravlje i socijalnu skrb.

U SAD-u, terapija matičnim stanicama, prije nego se smije staviti na tržište, generalno zahtijeva odobrenje američke Administracije za hranu i lijekove (FDA) i Agencija je do sada odobrila samo jedan proizvod i to onaj za poremećaj krvi.

No, mnoge klinike u SAD-u sada reklamiraju razne tretmane matičnim stanicama koje nisu odobrene, u rasponu od kozmetičkih proizvoda poput faceliftinga i povećanja grudi do terapija za neurološke bolesti ili sportskih ozljeda, podaci su studije.

‘Mnogi od tih marketinških tvrdnji značajno podižu etičko pitanje obzirom na nedostatak recenziranih dokaza da su intervencije matičnim stanicama sigurne i učinkovite za liječenje određene bolesti’, napisali su znanstvenici u časopisu Cell Stem Cell.

Pretraživanjem interneta, istraživači su otkrili 351 kompaniju koja prodaje neodobrene procedure matičnih stanica na 570 klinika u SAD-u, ponajviše u Californii, Floridi, Texasu, Coloradu, Arizoni i New Yorku.

Ovi postupci nisu regulirani jer koriste stanice iz vlastitog tijela pacijenta. No, ranije ove godine FDA je izdala nacrt smjernica u kojem tvrdi da su matične stanice, korištene u većini postupaka, lijekovi, i kao takvi zahtijevaju rigorozni proces odobrenja prije nego se mogu koristiti. Nacrt smjernica raspravljat će se dalje na javnoj raspravi sredinom rujna.

Neodobrene matične stanice nemaju uvjerljive dokaze o sigurnosti ili učinkovitosti, rekao je Turner.

‘Ako razmišljate o neodobrenom tretmanu matičnim stanicama, postoje stvari koje možete potražiti’, rekao je Turner. ‘Primjerice, ako neko mjesto nudi jedan tretman za 30 do 40 bolesti, nevjerojatno je da će taj tretman biti učinkovit’.

‘Ne čudi da bi ljudi s terminalnom ili degenerativnom bolesti potražili rješenje na internetu, ili da ovaj posao iskorištava ovako ugrožene ljude, naplaćujući im 30.000 američkih dolara po tretmanu koji ne poboljšava njihovo zdravlje’, rekao je Turner.

‘Svi mi smo puno više osjetljivi na netočne marketinške tvrdnje koje pokreću posao nego što mislimo da jesmo’.

Također Turner kaže da mu nije namjera da sugerira da je svaka upotreba matičnih stanica opasna ili neetična, jer odobrena terapija matičnim stanicama za stanja poput leukemije mogu spasiti život.

‘Nespretna arhitektura’

‘To je divlji zapad, postoji puno klinika koje stvaraju sve moguće vrste obećanja koje ne moraju nužno izvesti’, rekla je Mary Ann Chriba, profesorica pravnog zaključivanja, istraživanja i pisanja na Boston College Law school, koja nije sudjelovala u studiji.

‘No, to ne znači da su svi kliničari koji rade u ovom području šarlatani’. ‘Postoji određena ‘nespretna arhitektura’ za regulaciju terapija u nastajanju’, rekla je.

‘Svaka odgovorna osoba želi regulaciju, no trenutačni zakoni nisu učinkoviti i nacrt smjernica FDA možda previše ograničava, što pacijentima otežava put da dođu do ovih tipova tretmana’, rekla je Chriba.

U međuvremenu, FDA na svojoj stranici upozorava:

Ako razmišljate o terapiji matičnim stanicama u SAD-u, zatražite svog liječnika da vam kaže da li je izdano neophodno odobrenje FDA ili ako želite biti dio kliničkih studija reguliranih od strane FDA. Ovo se odnosi i ako su matične stanice vaše. Čak ako matične stanice jesu vaše, postoje sigurnosni rizici, uključujući rizike uvedene kada se stanicama manipulira nakon njihovog uklanjanja.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.