Partnerstvo Sanofija i američke vojske na cjepivu protiv virusa Zika

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi rekla je da je ušla u istraživanje i razvoj cjepiva protiv virusa Zika s američkom vojskom, a kako bi se razvoj ovog cjepiva ubrzao.

Sanofi je jedina velika farmaceutska kompanija koji radi na cjepivu protiv virusa Zika, koji je povezan s urođenim manama i neurološkim poremećajima iako je desetak manjih biotehnoloških tvrtki i drugih grupacija također vrlo aktivno na ovom polju.

Posao dogovoren s Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) u SAD-u pruža Sanofiju pristup obećavajućem novom cjepivu, napravljenom od neaktivnog virusa, koji je već polučio impresivne rezultate na miševima.

Cjepivo je jedno od onih koje je najdalje napredovalo u razvoju, a za testiranje na ljudima moglo bi biti spremno u listopadu.

Sanofi je rekao da će WRAIR, biomedicinsko istraživačko postrojenje kojim upravlja američko ministarstvo obrane, transferirati tehnologiju za izradu cjepiva protiv virusa Sanofi Pasteuru, diviziji kompanije za cjepiva.

Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti provest će Fazu I ispitivanja tijekom prijenosa tehnologije, a tada će Sanofi biti zadužen za klinički i regulatorni razvoj.

Globalni zdravstveni dužnosnici utrkuju se kako bi bolje razumjeli virus Zika, koji je uzrokovao epidemiju koja je započela lani u Brazilu da bi se potom proširio na mnoge američke zemlje.

Svjetska zdravstvena organicija kaže da postoji snažan zdravstveni konsenzus da virus Zika, kojeg prenose zaraženi komarci, uzrok urođene mane mikrocefalije, ili male glave kod tek rođenih beba, kao i Guillain-Bareovog sindroma, neurološkog poremećaja.

Jedna doza eksperimentalnog cjepiva WRAIR-a pokazala je da daje 100 % zaštitu kod miševa protiv virusa Zika, podaci su studije objavljene u Nature prošloga tjedna, što jača nade da će funkcionirati i na ljudima.

Sanofi razvija i drugo cjepivo protiv Zika virusa po svom receptu u borbi protiv virusa koju prenose komarci poput denge, japanskog encefalitisa i žute groznice. Međutim, tom će cjepivu trebati dulje da se razvije, a Sanofi je ranije ove godine rekao da ne očekuje početak kliničkih ispitivanja na svom kandidatu za Ziku sve do 2017.

Potpredsjednik za istraživanje i razvoj Sanofi Pasteura John Shiver rekao je da stoga ima smisla upotrijebiti vanjsko partnerstvo kako bi se proces ubrzao.

Sanofi Pasteur ima veliku tvornicu u Lyonu koja je u stanju na godinu proizvesti 100 milijuna doza svojeg četverosojnog cjepiva protiv denge.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.