Učenici u velikoj mjeri nezadovoljni svojom tjelesnom težinom

Istraživanje koje je u sklopu projekta ‘Vrtim zdravi film’, posvećenog pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti djece, proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pokazalo je da je razina znanja učenika nezadovoljavajuća te da su u velikoj mjeri opterećeni i nezadovoljni svojom tjelesnom težinom.

U petoj godini provedbe edukativnog projekta ‘Vrtim zdravi film’ sudjelovalo je više od 4.200 djece iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske, a projekt su u školama provodili profesori tjelesne i zdravstvene kulture, koji su učenicima prenijeli osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrane na zdravlje te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja.

‘Prehrambene navike, neadekvatna tjelesna aktivnost i svijest o vlastitom tijelu područja su u kojima su utvrđeni brojni problemi i odstupanja od preporuka stručnjaka. Dodatno, pokazalo se kako se više trebamo posvetiti temama kao što su prekomjeran unos soli i šećera – gotovo polovica testiranih učenika nije dala točne odgovore na pitanja vezana uz tu tematiku’, rekla je epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer.

Organizatori kampanje ističu kako je nakon edukacije 77 % učenika znalo da tanjur pravilne prehrane treba sadržavati voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti te je njih preko 80 % znalo zašto su cjelovite žitarice bolje od prerađenih.

Kada je riječ o tjelesnoj aktivnosti rezultati su pokazali kako je više od 80 % sedmaša nedovoljno tjelesno aktivno, odnosno manje od preporučenih 60 minuta dnevno.

S druge strane, njih više od 53 % bavi se nekom vrstom tjelesne aktivnosti tri ili manje puta tjedno, što je nedovoljno za djecu u toj fazi razvoja. Istodobno je manje od 50 % učenika zadovoljno svojom trenutnom tjelesnom težinom dok njih oko 29 % smatra da je debelo i da bi trebalo smršaviti.

Akciju provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, s ciljem edukacije sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika ključnih za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

Hrvatski program Vrtim zdravi film dio je globalne Nestlé inicijative ‘Healthy kids’ (Zdrava djeca) koja se provodi u 80 zemalja. U Hrvatskoj je dosad obuhvatio više od 12.500 učenika iz svih županija.

U sklopu projekta značajna postignuća ostvarili su učenici Osnovne škole Čista Velika, koji su nagrađeni za najveći pomak u znanju te učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Klanjca, koji su nagrađeni za najbolji kreativni uradak na temu zdravih recepata. Učenice osnovne škole B. Tonija iz Samobora te učenici osnovne škole Rakitje iz Svete Nedelje nagrađeni su za najbolja ostvarenja u sportu.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.