6 simptoma koje ne biste trebali zanemariti

Istraživanja su pokazala da ljudi mnogo predanije osluškuju rad svog automobila nego signale svog tijela. Na zdravstvene probleme naše tijelo odgovara fizičkim manifestacijama, pretežno bolom. Osjetite li neuobičajenu, iznenadnu bol nemojte je shvatiti olako jer brza liječnička intervencija može vam spasiti život.

1. Slabost u nogama i rukama

Osjetite li slabost ili trnce u svojoj ruci, nozi ili licu to može biti znak moždanog udara, naročito ako to osjetite samo s jedne strane tijela. Također biste mogli imati moždani udar ako ne možete održavati ravnotežu, osjećate vrtoglavicu ili imate problema s hodanjem.

Brzo pronađite pomoć ako odjednom ne možete dobro vidjeti, dobijete snažnu glavobolju, osjećate se konfuzno ili imate probleme s govorom ili razumijevanjem. Ako se detektira rano, često je reverzibilan, rekao je internist Jacob Teitelbaum.

Na čekajte odlazak liječniku. Nazovite hitnu polmoć. Ako dobijete lijek koji razbija ugrušak koji blokira protok krvi unutar 4 do 5 sati od prvih simptoma, možete smanjiti rizik od dugoročne invalidnosti od moždanog udara.

2. Bol u prsima

Kada je riječ o bolu u prsima, radije je biti siguran nego reći ‘žao mi je’.

‘Bilo kakvu bol u prsima, naročito onu praćenu znojenjem, tlakom, kratkoćom daha ili mučninom, trebao bi vrednovati medicinski profesionalac na licu mjesta’, rekao je Shilpi Agarwal, s One Medical Group u Washington, DC.

Bol u prsima ili pritisak u prsima može biti znak bolesti srca ili srčanog napada, posebno ako ga osjećate nakon što ste bili aktivni. Također može značiti i da imate krvni ugrušak koji se pomiće u vašim plućima.

Ako osjećate napetost ili da vam je teško u prsima i manifestacija traje više od nekoliko minuta ili odlazi i vraća se, potražite pomoć.

3. Osjetljivost i bol u u stražnjem dijelu potkoljenice

Ovo može biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Zove se duboka venska tromboza. Može se dogoditi nakon što dugo sjedite, u autobusu ili avionu primjerice, ili ako ste bolesni te provedete u krevetu mnogo vremena. Ako je riječ o krvnom ugrušku možete osjetiti bol uglavnom dok stojite ili hodate.

Također možete primijetiti oticanje. Normalno je da osjećate osjetljivost nakon vježbanja. No, ako primijetite i crvenilo i osjetite toplinu na mjestu gdje je otečeno ili bolno, nazovite liječnika.

Teitetbaum kaže i da se provjeri nešto što se naziva znak Homans. Homans je nemir iza koljena na prisilni dorzofleksiju stopala, odnosno znak tromboze u donjem limbu.

‘Ako savijete prste, odnosno stopalo prema gore i to boli, to ukazuje na krvni ugrušak’ kaže Teitbaum. ‘No ne oslanjajte se na to sami bez liječničke obzervacije. Ako je vruće, crveno i otečeno na jednoj strani idite na hitnu’.

Važno je uloviti krvni ugrušak prije nego se razbije i blokira protok krvi, što može dovesti do komplikacija.

4. Krv u urinu

Nekoliko stvari može uzrokovati krv u vašoj mokraći.
Ako imate krv u urinu i također osjetite puno boli sa strane abdomena ili u leđima, možda imate bubrežne kamence. Bubrežni kamenci su mali kristali napravljeni od minerala i soli koji se formiraju u vašim bubrezima i pomiču kroz cijev koja nosi vaš urin.

Vaš vam doktor može napraviti rendgensko zračenje ili ultrazvuk kako bi vidio bubrežne kamence. Rendgenske (X) zrake koriste radijaciju u malim dozama kako bi se vidjele slike i struktura unutar vašeg tijela. Ultrazvuk radi slike pomoću zvučnih valova. Mnogi bubrežni kamenci na kraju prođu kroz vaše tijelo kada mokrite. No ponekad ih moraju odstraniti liječnici.

Ako vidite krv u svom urinu i također imate povećani osjećaj da hitno morate piškiti ili već prečesto odlazite na toalet ili osjećate žarenje dok mokrite možda imate infekciju bubrega, kaže Teitelbaum.

Ne čekajte odlazak liječniku naročito imate li vrućicu. Ako vidite krv no ne osjetite bol to može biti znak raka bubrega ili mjehura stoga ne odugovlačite nego posjetite liječnika.

5. Teško disanje

Probleme s disanjem treba liječiti odmah. Ako teško dišete ili čujete zviždanje kada dišete posjetite liječnika.

‘Bez hitne evaluacije, disanje može postati otežano, a to može postati katastrofično ako se brzo ne procijeni i ne tretira’.

Možda otežano dišete zbog astme, bolesti pluća, teške alergije ili izloženosti kemikalijama. Vaš liječnik može dokučiti što uzrokuje teško disanje i kako ga liječiti. Ako imate astmu, alergolog će kreirati plan kako bi upravljali i reducirali napadaje.

Teško disanje može uzrokovati i upala pluća i bronhitis. Obratite pažnju iskašljavate li žuti ili zeleni sekret. Imate temperaturu i kratkoću daha? Ako je tako, možda imate bronhitis koji se pretvara u upalu pluća.

Vrijeme je da posjetite liječnika.

6. Suicidalne misli

Ako se osjećate beznadno ili kao da ste u zamci ili pak mislite da nemate razloga više živjeti, potražite pomoć. Razgovor s profesionalcem može vam pomoći da prebrodite krizu.

 

Izvor: WebMB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.