Zašto se uoči operacije ne pije niti ne jede

Ako ste se ikada pripremali za operaciju koja uključuje opću anesteziju, tada vam je vjerojatno poznata fraza Nil per os. Nil per os (NPO) na latinskom ‘Ništa na usta’ je politika koja od pacijenta traži da se suzdrži od jela ili pića osam do 12 sati uoči operacije.

Liječnici obično imaju razlog za savjet koji daju, no mnogi radoznali pacijenti pitaju se zbog čega se moraju izgladnjivati prije nego odu pod nož.

Iako je opća anestezija neophodna za kontroliranje boli pacijenta u nesvjesnom stanju tijekom procedure, postoje rizici uključeni s ovim lijekovima s kojima rade anesteziolozi kada pripremaju pacijenta za zahvat.
Post prije opće anestezije ima za cilj smanjenje volumena i kiselosti želučanog sadržaja, te slijedom toga smanjenja rizika od regurgitacije i aspiracije. Drugim riječima, hrana ili pića zabranjuju se večer prije kako bi se prevenirala plućna aspiracija, udisanje hrane, tekućine, krutine ili povraćanje u pluća ili dišne puteve umjesto kroz jednjaka u želudac. Ovo može dovesti do blokade dišnih puteva i naknadne pneumonije.
Već desetljećima smjernice za post izdaju se svima koji ide na operaciju. No, nedavne smjernice preporučuju promjenu u politici posta od standarda Nil per os za nešto opušteniji unos tekućine nekoliko sata prije operacije. Naime, oko 50 % anesteziloga kaže da više ne zahtijevaju NPO večer uoči selektivne operacije. Međutim, roditelji se još uvijek savjetuju da djeci ne daju krutu hranu u večeri prije zahvata. Čiste tekućine, poput vode, jabučnog soka, sportskih pića sigurne su za piti sve do četiri sata prije procedure.

 

Izvor: Medical Daily

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.