Genitalne infekcije uzrokovane HPV-om ne vode samo do raka cerviksa

Human papilloma virus (HPV) može imati domino efekt na zdravlje čovjeka. Neki tipovi mogu uzrokovati genitalne bradavice i infekcije koje vode do staničnih promjena na površini ženskog cerviksa (ako ne i rak maternice u sebi). Ove lezije, nazvane cervikalne displazije, također mogu dovesti i do drugih komplikacija.

Displazije dolaze u tri razreda, ovisno o tome koliko su teške za liječenje. Stručnjaci vjeruju da će najteže lezije, one u trećem stadiju, najvjerojtanije uzrokovati anogenitalni rak – zajednički termin za analni, rak stidnice (vulve) i rak rodnice (vagine).
No, prema autorima nove studije objavljene u Cancer, Epidemiology Biomarkers & Prevention, studije koje su pregledavale potencijalu vezu pate od malog uzorka, ograničenog naknadnog vremena i nedostatka prilagodbe za potencijalne čimbenike.

Kako bi popunili prazninu pregledavali su podatke unazad 34 godine na 3 milijuna žena. Ispostavilo se, da su žene s HPV-om u riziku za više vrsta raka maternice.

Žene su prijavljene u Danskom registru za rak, što je istraživačima olakšalo da dođu do detalja o prekanceroznim stanjima i tipovima raka koje su žene možda pretrpjele. Za više informacija o bilo kakvoj staničnoj promjeni koja bi ukazivala displaziju, istraživači su također pregledavali podatke iz Patološke banke podataka.

Rezultati su pokazali da će žene s drugim i trećim stadijem displazije vjerojatnije razviti rak od žena bez povijesti ovog stanja. One s lezijama drugog stadija su u 2.9 puta većoj vjerojatnosti razviti analni rak, 2.5 puta većoj vjerojatnosti da će razviti rak stidnice te 8.1 puta većoj vjerojatnosti za razvoj raka rodnice.

Ovi rizici se ugrubo udvostručuju kod žena s infekcijom trećeg stadija displazija.

Rizik od raka najviši je prvu godinu nakon dijagnoze, no istraživači su otkrili da rizik ostaje i 25 godina nakon pa i više.

Dugotrajni rizik od anogenitalnih karcinoma

Iako je rizik od raka vrata maternice dobro poznat, rezultati ove studije pokazuju da su žene s HPV-om u dugotrajnom riziku od anogenitalnih karcinoma.
Vodeća autorica studije Susanne Kruger Kjær vjeruje da prevencija nastanka HPV infekcije – u startu – može bit najbolji način za smanjenje naknadne stope raka.

‘Mislili smo da su žene (s trećim stadijem displazija) one koje se liječe i iz tog razloga i odlaze na više ginekoloških pregleda i, posljedično, dobivaju dijagnoze i drugih vrsta raka’, rekla je Kruger, profesorica ginekološke epidemiologije raka na danskom Cancer Society Research Center.

No s obzirom na višegodišnji rizik, ne Kruger misli da su visoke stope raka rezultat regularnih liječničkih pregleda ili dodatne pažnje na zdravstveno stanje.

Studija je možda također ponudila i pogled u genitalne infekcije koje HPV ponekad uzrokuje. Prethodne studije pokazale su i da se muškarci i žene s HPV-om suočavaju s povećanim rizikom od genitalnih infekcija, možda zbog ‘neadekvatnog imunološkog odgovora’. I čak ako se displazije proizašle od infekcije liječe, istraživači sumnjaju da HPV još uvijek može biti prisutan u anogenitalnoj regiji i da može stajati iza dugoročnog rizika pacijenta za rak.

 

Izvor: Medical Daily

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.